Det var om formiddagen fredag 28. desember, mens sarpinger flest nøt en fredelig romjul, som drapsalarmen gikk hos politiet etter at en småbarnsmor ble funnet ille tilredt i familiens hjem i Moenskogen på Borgenhaugen.

Familiemoren døde av skadene hun ble påført, mens ektemannen raskt ble pågrepet og siktet for drap på sin kone.

Spedbarn døde i badebalje

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut mot 35-åringen uka før jul i fjor, skal familiefaren ha drept sin kone mellom klokka 03.15 og 08.15 denne romjulsnatten ved at han stakk, skar eller hogde henne minst 40 ganger i og mot halsen og andre steder på kroppen med en øks og kniver. Den omfattende volden kvinnen ble utsatt for denne natten førte til at høyre hovedpulsåre ble delvis overskåret og hun døde av skadene hun ble påført i halsen.

Torsdag denne uka starter rettssaken mot den 35 år gamle familiefaren, som i tillegg til drap på sin kone også er tiltalt for uaktsomt drap på familiens da 4,5 måneder gamle sønn, etter at spedbarnet om ettermiddagen torsdag 16. februar 2017 skal ha blitt plassert i en badebalje der familien fra Syria den gang bodde, mens han selv skal ha forlatt spedbarnet i badebaljen mens han gikk inn i et annet rom i leiligheten. Mens faren var borte skal spedbarnet ifølge tiltalen ha fått nese og munn under vann og druknet.

Under den digitale hovedforhandlingen som starter i Sarpsborg tingrett torsdag, og som etter planen skal avsluttes mandag 25. mai, vil retten få høre mange skildringer og de grusomme detaljene om omstendighetene rundt det brutale drapet.

Under den første rettsdagen vil retten få høre vitnemål fra polititjenestemenn og -kvinner som kom først på åstedet og om pågripelsen av den drapstiltalte 35-åringen. Under en første rettsdagen vil retten også få se og høre tilrettelagte avhør av den avdøde og drapstiltaltes datter, som var åtte år gammel da moren ble drept for litt over 16 måneder siden.

Sønn (6) grep inn

Fredag vil retten få se og høre tilrettelagt avhør av den seks år gamle sønnen, som selv ble skadet da han skal ha grepet inn da han ble vitne til at faren drepte moren. Ifølge tiltalen fikk den seks år gamle sønnen i huset flere stikk- eller hoggskader påført med øks eller kniv i hodebunnen, på hendene og armene.

Deres far er tiltalt for å ha mishandlet sine to barn ved at de begge var vitne til at han drepte moren deres og de nevnte skadene som den seks år gamle gutten ble påført.

artikkelen fortsetter under bildet

Under rettssaken, som skal gå over 10 dager, vil retten også høre 35-åringens forklaring i tillegg til en rekke andre vitner, som skal kaste lys over hva som skjedde i de grufulle timene i familiehjemmet på Borgenhaugen. I bevisoppgaven framgår det at 28 vitner skal forklare seg under rettssaken. I tillegg skal over 100 dokumenter legges fram for retten.

Også hendelsen der familiens yngstemann, en gutt på fire og en halv måned, døde av drukning i februar 2017 vil bli grundig belyst under rettssaken.

Tvungent psykisk helsevern

35-åringen er tiltalt for å ha begått de handlingene han er tiltalt for i psykotisk tilstand, og i tiltalen er det varslet at det ventelig vil bli lagt ned påstand på dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Det er oppnevnt til sammen fire sakkyndige som skal vurdere 35-åringens tilregnelighet og som skal følge rettssaken på nært hold.

artikkelen fortsetter under bildet

Hovedforhandlingen skal ledes av sorenskriver Ragnhild Borgerud, mens statsadvokat Erik Marthinussen er aktor. Advokat Reidar Steinsvik og advokat Caroline Saxegaard Lødemel er den drapstiltalte 35-åringens forsvarere.

Advokat Tone Monclair er bistandsadvokat for de to barna, som har status som fornærmet i denne saken, mens advokat Elna Holbye er bistandsadvokat for de etterlatte til den drepte kvinnen.

Les mer om saken: