Nå sitter Frank på vippen - MDG er inne med to mandater

INNFLYTELSE: Miljøpartiet De Grønne styrer mot bystyret få dager før valget. Der kan listetopp Frank Vigart Eriksen få stor innflytelse. FOTO: Jarl M. ANDERSEN

INNFLYTELSE: Miljøpartiet De Grønne styrer mot bystyret få dager før valget. Der kan listetopp Frank Vigart Eriksen få stor innflytelse. FOTO: Jarl M. ANDERSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De rødgrønne har mistet flertallet. Dermed kan det bli Miljøpartiet De Grønne som avgjør hvem som får ordførervervet etter valget.

DEL

- Dette var veldig inspirerende. Det viser at arbeidet vi gjør har vært riktig, og at flere ser viktigheten av en styrket miljøpolitikk, sier MDG-listetopp Frank Vigart Eriksen til SA.

Ferskingen i Sarpsborgs lokalpolitikk er nemlig inne med ikke bare en, men to bystyremandater på målingen SA i dag presenterer. Totalt sier 3,6 prosent av de spurte at de ville stemt MDG.

Men nykommerens framgang er ikke det eneste som må sies å være oppsiktsvekkende.

For Aps tilbakegang fortsetter. Partiet mister tre mandater, og får «bare» 42,8 prosent av stemmene. For to uker siden hadde partiet 44,9 prosent. Det bidrar til at de rødgrønne mister flertallet.

Sp og SV får henholdsvis to og ett mandat, og dermed har de rødgrønne 21 av 43 bystyrerepresentanter.

På borgerlig side får Høyre og Frp tilsammen 15 mandater.Også Partiet De Kristne er inne med ett mandat på målingen.

Videre har både KrF og Pensjonistpartiet signalisert at de ønsker et maktskifte i Sarpsborg. De har til sammen tre mandater. Dermed er antall mandater som vil støtte en borgerlig ordfører på denne målingen 19 mandater.

Med andre ord: Dersom dagens meningsmåling hadde vært valgresultatet ville det foretrukne ordføreralternativet til enten MDG eller Venstre vært avgjørende.

Avklarer ikke før valget

Frank Vigart Eriksen mener netopp blokkuavhengigheten MDG forfekter har bidratt til framgangen lokalt.

- Vi har ikke vært opptatt av det politiske spillet, men opptatt av å fremme egen politikk.

- Men nå skjønner du at det blir et fokus?

- Ja, det er klart.

- Så dersom dette hadde vært valgresultatet, hvilket ordføreralternativ foretrekker MDG ?

- Det vil vi eventuelt ta stilling til etter valget, når vi ser hvor vi får mest igjen for vår politikk.

- Men velgerne bør vel få vite om en stemme til MDG er en stemme til for eksempel en Frp-ordfører eller den sittende Ap-ordføreren?

- Men vi kan ikke si det selv nå heller. Vi har tidligere sagt at vi er villig til å snakke med alle. Det står jeg for. Så kan jeg nok si at det er Frp som står lengst fra oss på flere kjerneområder, og at de nok må gi svært mye for at vi skal støtte det alternativet.

Venstre vil ha Indrevoll

Venstre har som kjent brutt ut fra det rødgrønne flertallet, og ønsker å markere seg som et sentrumsalternativ. Partiet er inne med et mandat på dagens måling.

Listetopp Margrethe Motzfeldt legger ikke skjul på at spørsmålet om foretrukken ordførerkandidat er krevende for Venstre.

- Det viktigste for oss vi får et alternativ hvor vi får mer Venstre-politkkk, og at makten spres bredere i bystyret.

- Men hvilken ordførerkandidat foretrekker Venstre?

- Å støtte en ordførerkandidat fra Frp vil vi nok ikke gjøre. Der står vi politisk rett og slett for langt fra hverandre på sentrale punkter. Men kommer vi i situasjonen hvor vi må velge, tror vi at vi får mest igjen med å støtte en ordfører fra Høyre, framfor en ordfører fra Ap.