Gå til sidens hovedinnhold

Naima (22) om drapsmannen: – Ingen trodde han kunne være i stand til å gjøre noe slik

Artikkelen er over 1 år gammel

Naima Alasow (22) er oppvokst i det somaliske miljøet i Sarpsborg og forteller at alle er svært preget av tirsdagens knivangrep. Nå håper hun at Sarpsborg kan stå sammen i tiden framover.

- Det som har skjedd er utrolig trist for alle. Det er trist at lille trygge Sarpsborg har blitt et sted hvor man må se seg over skulderen, åpner Naima Alasow (22) samtalen med.

Hun er oppvokst i Sarpsborg og har tidligere vært politiker i Sarpsborg Arbeiderparti. I dagene etter knivangrepet, har hun fulgt nøye med i kommentarfelt og fulgt diskusjonene som har oppstått tett.

– Dette er gjort av en psykisk syk person, så nå er det viktig at vi som sarpinger ikke retter fingeren mot hverandre og legger skylden på et helt miljø. Vi må stå sammen, sier hun.

Har vært aggressiv

22-åringen kjenner identiteten til den drapssiktede mannen. Han er en norsk statsborger av somalisk opprinnelse og har vært en del av det somaliske miljøet i Sarpsborg lenge. Hun er usikker på om mannen har familie i byen.

– Han har ikke hatt en aktiv rolle i det somaliske miljøet, men alle har visst hvem han er. Han har liksom alltid vært der. Han har vært aggressiv når noen har snakket til ham, og han har ofte gått rundt og snakket med seg selv, sier hun og tilføyer:

– Alle har visst hvor utilregnelig han er, men han har vært innlagt på psykiatrisk sykehus ved flere anledninger, så vi trodde den psykiske delen var tatt hånd om av andre. Vi trodde ikke det var vårt ansvar i det somaliske miljøet å følge det opp, og det er jo det heller ikke, sier hun fortvilet.

Visste han var psykisk syk

Alasow forteller at det somaliske miljøet i Sarpsborg er sterkt preget av angrepene. Mange føler at hele miljøet blir utpekt som skyldige. Til Sarpsborg Arbeiderblad har talspersonen for den somaliske foreningen i Sarpsborg vært klar på at de tar sterkt avstand til det som har skjedd.

Ifølge Alasow har gjerningsmannen vært godt kjent i miljøet, men alle uttrykker nå sjokk og sinne over hans handlinger.

– Vi har alle visst at han er psykisk syk, men ingen trodde han var i stand til å gjøre noe slikt, sier hun og tilføyer:

– Dette har ikke skjedd fordi integreringen har sviktet, dette har skjedd fordi personen er psykisk ustabil, og det kunne skjedd uavhengig av religion, hudfarge og etnisitet.

Hun uttrykker at hun føler sterkt med familien til Marianne Haugen (54), som var kvinnen som ble drept i angrepet.

– Mine dypeste tanker går til hennes etterlatte, sier hun til SA.

Samme familie rammet

I 2016 ble mannen som nå er drapssiktet frikjent for vold. Da var han tiltalt etter å ha slått en person en eller flere ganger i hodet og på kroppen med en jernstang eller lignende gjenstand.

Den andre av tirsdagens knivstikkinger skjedde på samme adresse som hendelsen i 2016.

– Det er den samme familien som er rammet, men ikke samme person i familien, bekrefter Alasow til SA.

Hun kjenner ikke til om den drapssiktede mannen har hatt flere tilfeller med voldsbruk i forkant av tirsdagens knivangrep.

– Etter hva jeg vet, så har han kun vært voldelig den ene gangen i 2016, sier hun.

22-åringen er nær venninne av datteren til kvinnen som av politiet betegnes som kritisk skadet. Alasow ønsker ikke å gå nærmere inn på skadene kvinnen er påført, men forteller at tilstanden er uendret.

– Hun er fremdeles i en kritisk tilstand, så det har ikke vært noen endring, sier hun om offeret.

Familien har det tøft

Familien til den kritisk skadde kvinnen uttrykker nå redsel og frykt etter angrepet. Alasow forteller at de er redde for å slippe andre enn den nærmeste familien inn på seg.

– De har det mildt sagt helt forferdelig. De er lei seg, sjokkerte og de føler seg ikke trygge noe sted. Det at de føler seg utrygge gjør at også resten av det somaliske miljøet føler det samme. I denne situasjonen som har oppstått ser vi at vi allerede er utrygge blant våre egne, da blir det ikke noe bedre av at andre forsøker å legge skylden på et helt miljø, sier hun med fortvilelse i stemmen.

Hun forteller om en oppvekst i Sarpsborg hvor dørene alltid sto åpne for å ta imot gjester, og er redd for at denne hendelsen gjør at dette aldri vil bli det samme.

– Dette gjør at vi ikke kan stole på noen. Vi har alltid hatt dørene åpne og barna i de ulike familiene har kunnet løpe fritt fra hus til hus for å leke. Nå er jeg redd for at folk blir skeptiske til hvem man kan sende ungene sine til, og slik vil vi ikke ha det i Sarpsborg, sier hun bestemt.

Tar kampen

Den samfunnsengasjerte sarpingen har de siste dagene brukt mye tid og krefter på å svare folk som sprer rasisme og sjikane i norske kommentarfelt. Nå håper hun at det norske folk – og innbyggere i Sarpsborg spesielt – kan stå sammen i den vanskelig tiden.

– Jeg føler at jeg må ta den kampen i alle kommentarfelt og at jeg er nødt til å stille spørsmål ved hva de ulike personene skriver. Det er mye hat som spres, men det er viktig at folk er klar over at hudfarge, etnisitet og religion ikke har noe med denne saken å gjøre, påpeker hun.

Hun ønsker at kommentarfeltet i denne artikkelen skal være åpent.

- Jeg føler ikke jeg sier noe som burde bli til en kamp eller diskusjon, sier 22-åringen.

I etterkant av at saken ble publisert, har SA i samråd med Alasow besluttet å stenge kommentarfeltet etter flere uakseptable kommentarer.

Alasow tror også tirsdagens angrep består av en rekke tilfeldigheter. Hun tror også det er tilfeldig at familien som bor på adressen der drapsmannen ble tiltalt for vold i 2016, ble angrepet igjen.

– Hvis han kun hadde angrepet denne ene familien, så kunne man kanskje tenke at det var fordi han har et problem med dem. Men han gikk også etter andre mennesker. Dette var rett og slett en psykisk syk person som gjorde en kriminell handling, avslutter hun.

Les også

Slik jobber kommunen etter knivtragedien

Les også

Nora (20) til SA: – Så en dame som lå på bakken med masse papir og blod rundt seg

Les også

Den drapssiktede 31-åringen ble frikjent for vold i 2016