Elg går fra sau til ku

Sauedrifta på gården til Elg Elstad er snart en saga blott, etter flere år med til dels store rovdyrtap. 1. mars neste år skal et nytt samdriftsfjøs stå ferdig noen hundre meter fra gården, og da byttes sauene ut med kyr og melkeproduksjon. Det ser han fram til, selv om det også blir litt vemodig å levere sauene. Det skjer i januar 2013.

Sauedrifta på gården til Elg Elstad er snart en saga blott, etter flere år med til dels store rovdyrtap. 1. mars neste år skal et nytt samdriftsfjøs stå ferdig noen hundre meter fra gården, og da byttes sauene ut med kyr og melkeproduksjon. Det ser han fram til, selv om det også blir litt vemodig å levere sauene. Det skjer i januar 2013. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

...og bjørnen har skylden for at bonden Elg Elstad må skifte beite.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

[Namdalsavisa] For bonde Elg Elstad er sau på gården en saga blått. Nå blir han melkebonde. Med et rovdyrtap på i underkant av 20 prosent i sommer, ser sauebonde Elg Elstad fram til å bli melkebonde i mars neste år. Men først skal sauene leveres, og et nytt fjøs skal bygges noen hundre meter fra heimgården.

– De siste fem årene har vi hatt høy rovdyraktivitet i beiteområdet vårt. Situasjonen har ikke blitt noe bedre i løpet av disse årene, snarere tvert imot, sier Elstad til Namdalsavisa.

Det gjør det vanskelig å fortsette som sauebonde.

Han har for lengst hentet sauene heim fra utmarksbeite. Nå beiter de rundt gården.

– Vi hentet dem heim 29. juli, det er litt tidligere enn normalt. Men etter som det var bjørneaktivitet i området, gjorde vi det, sier Elstad, som slapp 85 voksne sauer og rundt 140 lam på beite i slutten av mai.

– Vi har hatt ei foreløpig opptelling, og den viser at vi mangler 17 voksne og rundt 20 lam. Det er et stort tap for oss, sier Elstad, og legger ikke skjul på at problemene med rovdyrene styrker han i troen på at de valgte riktig når de nå bygger nytt samdriftsfjøs sammen med to av naboene.

– Dette er det siste året jeg har sau på utmarksbeite. I januar er det slutt på saueholdet, og i løpet av mars måned håper vi å kunne begynne å produsere melk, sier Elstad til avisa.

Innen 1. mars neste år skal et nytt fjøs på over 1.000 kvadratmeter stå ferdig. I likhet med Elstad, legger også naboene Geir Vongraven og Per Gunnar Elstad ned sauedrifta, for å erstatte denne med produksjon av melk.

Elg legger ikke skjul på at han er spent på hvordan det blir når sauene erstattes av kyr. Les resten av saken i Namdalsavisa!

Artikkeltags