Laber bris over børsen

Konsernsjef i Schibsted, Rolv Erik Ryssdal.

Konsernsjef i Schibsted, Rolv Erik Ryssdal. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk fredag ned med 0,5 prosent, til 430,31 poeng. Schibsted dagens vinner.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

En tilsvarende nedgang ble resultatet også på Europas ledende børser.

I Oslo steg 24 selskaper på hovedlista, mens 30 registrerte nedgang og tre forble uendret.

Alle store selskap måtte registrere en tilbakegang, men ikke så mye verre enn hovedindeksen. Statoil sank med 0,6 prosent etter å ha hatt dagens største omsetning. Total omsetning kom likevel bare så vidt over to milliarder kroner.

Vokser på kutt

Det eneste selskapet med virkelig vekst fredag, var Schibsted, som sluttet på 201,10 kroner per aksje, etter en oppgang på 8,06 prosent.

Bakgrunnen for verdiveksten var imidlertid mindre hyggelig for de ansatte enn for eierne. Det var konsernsjefens kommentar til regnskapet for første halvår som utløste oppgangen. I løpet av de to neste årene skal Schibsted redusere sine kostnader med 500 millioner kroner. Det er ikke minst redaksjonelt ansatte i de store avishusene i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand som vil få merke sparekniven.

Store tall

Fredagen var for øvrig preget av tall som preger norsk økonomi i øyeblikket. At oljefondet tapte 77 milliarder i annet kvartal, merker ingen. Høy oljepris gjennom året vil sørge for at fondet tilføres mer enn det taper.

Selv om det var en viss nedgang i oljeprisen, lå nordsjøolje fortsatt over 112 dollar per fat. Euroen er stabil mellom 7,25 og 7,30 kroner, og prisstigningen, som langt på vei avgjør styringsrenta, gir ikke Norges Bank noe argument for å heve renten. Det gjør heller ikke gjeldsveksten, som nå har stanset opp for husholdningenes vedkommende.

Tvert imot skulle det rent logisk ligge an til et rentekutt på kommende styremøte i sentralbanken, men det skjer neppe.

Over til statsbudsjettet

Snart vil markedsaktørene rette søkelyset mot det kommende statsbudsjettet. Når pengepolitikken har gitt opp å få kontroll med kronekurs og rente, gjenstår bare finanspolitikken for 2013. Og i det året skal man som kjent avvikle et valg.

Allerede ved årets begynnelse varslet sentralbanksjefen at handlingsregelen bør endres. Han fikk et klart nei av statsministeren. Det betyr ikke at regjeringen akter å bruke 4 prosent av oljefondet i statsbudsjettet slik handlingsregelen åpner for.

Finansministeren har flere ganger varslet at bremsene må settes på for offentlig sektor, men det er ikke helt lett når 4 prosent av 4.000 milliarder kroner i teorien står til disposisjon. (ANB-NTB)

Artikkeltags