Orkla kjøper Toro

Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, kan glede seg over et godt resultat for tredje kvartal.

Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, kan glede seg over et godt resultat for tredje kvartal. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Orkla tar et stort skritt mot å bli et rendyrket merkevareselskap oppkjøpet av Rieber & Søn ASA.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Avtalen om kjøp av familien Riebers aksjer omfatter over 90 prosent av selskapets aksjer, og kjøpet verdsetter hele selskapet til over 6 milliarder kroner.

– Handelen er tjent med å ha sterke merkeleverandører, sier Orklas styreleder Stein Erik Hagen.

Han understreker at avtalen ikke er godkjent av konkurransemyndighetene, men anser ikke det som noe stort problem. Avtalen er sendt til EU-kommisjonen for godkjenning.

Avtalen omfatter 90,11 prosent av aksjene i Rieber & Søn, og Orkla skal betale 66,58 kroner per aksje. Transaksjonen verdsetter hele selskapet, på gjeldfri basis, til 6,1 milliarder kroner.

Betydelig leverandør

Rieber & Søn er notert på Oslo Børs. Selskapet er en betydelig leverandør til dagligvarehandelen i Norden, deler av Sentral-Europa og Russland. Kjente merker er blant annet Toro, Vitana, K-Salat, Delecta, Frödinge, Chaka og Bähncke.

Konsernsjef i Orkla, Åge Korsvold, sier de vil styrke sin posisjon blant annet i Tsjekkia og Russland.

– Dette oppkjøpet er verdiskapende for Orkla. Med denne avtalen får vi nye og store markedsposisjoner, både i og utenfor Norden, sier han.

Det var Korsvold som tok initiativet til oppkjøpet, som ble ferdigforhandlet og godkjent på et ekstraordinært aksjonærmøte søndag.

I 2011 var den samlede omsetningen i Rieber på om lag 4,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger var 642 millioner kroner i 2010 og 464 millioner kroner i 2011. Totalt har selskapet 2.900 ansatte, hvorav 1.700 utenfor Norge.

Må godkjennes

Gjennomføringen av avtalen er betinget av at EU-kommisjonen og russiske konkurransemyndigheter godkjenner transaksjonen.

Det norske konkurransetilsynet vil ikke i utgangspunktet vurdere oppkjøpet. Tilsynet har fått mange henvendelser om dette, men oppfatter det slik at Orkla sender melding om oppkjøpet til EU-kommisjonen, og det er partenes eget ansvar å vurdere hvor transaksjonen skal meldes.

Det er omsetningen hos partene som avgjør hvilken myndighet som skal vurdere et slikt oppkjøp. Når et oppkjøp behandles av EU-kommisjonen, skal Konkurransetilsynet i utgangspunktet ikke behandle saken.

Tilsynet kan bistå

– Men tilsynet kan bistå kommisjonen på forespørsel, eller anmode om å få saken overført dersom den først og fremst berører norske interesser, forklarer fungerende juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad.

Hun understreker at Konkurransetilsynet ikke har vurdert hvordan tilsynet skal forholde seg i denne konkrete saken.

Hvis transaksjonen blir godkjent, kan den gjennomføres i løpet av første kvartal 2013, opplyser Orkla.

Etter gjennomføring av avtalen med Rieber-familien vil Orkla fremsette et pliktig tilbud til de resterende aksjonærene i selskapet basert på samme kjøpesum per aksje som blir betalt til Rieber-familien og deretter søke selskapet avnotert fra Oslo Børs. (ANB-NTB)

Artikkeltags