150 år med turglede markeres i Harehjellen i helgen

UTEBURSDAG: Søndag inviterer DNT Nedre Glomma til utebursdag under Kom deg ut-dagen i Harehjellen.  De som finner veien til Harehjellhytta i Trøsken vil få gode skiforhold. I fjor var det stor skiglede for både barn og voksne under nevnte arrangement.

UTEBURSDAG: Søndag inviterer DNT Nedre Glomma til utebursdag under Kom deg ut-dagen i Harehjellen. De som finner veien til Harehjellhytta i Trøsken vil få gode skiforhold. I fjor var det stor skiglede for både barn og voksne under nevnte arrangement. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag er det nøyaktig 150 år siden Turistforeningen ble stiftet. Dette skal DNT Nedre Glomma feire med utebursdag ved Harehjellen i Trøsken.

DEL

I 150 år har DNT vært en sterk forkjemper for det enkle friluftslivet og for at flest mulig tar i bruk naturen, samtidig som den tas godt vare på av brukerne. Søndag 21. januar inviterer foreningen alle til å bli med på friluftsfesten.

Arrangement i Trøsken

Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen førstkommende søndag. Turistforeningen håper totalt 40.000 små og store bursdagsgjester vil ta del i feiringen.

Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var ønsket tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag.

Sigrun Svartedal, styreleder i Den Norske Turistforeningen Nedre Glomma.

DNT Nedre Glomma vil markere jubileet på Harehjellen i Trøsken.

– Vårt ønske for jubileumsåret er at enda flere vil bidra til å skape gode opplevelser i den fantastiske naturen vi har rundt oss. Det kan man gjøre som frivillig, som medlem eller rett og slett ved å bidra til å holde naturen slik vi ønsker å oppleve den: ren og vakker, sier styreleder Sigrun Svartedal.

150 år som forening

I fjor strømmet sarpingene til Ha­re­hjel­len under Kom deg ut-dagen. Sammenkomsten er et lands­om­fat­ten­de ar­ran­ge­ment, hvor Den Nors­ke Tu­rist­for­en­in­gen øns­ker å gi alle en sma­ke­bit på fri­lufts­li­vet, for­hå­pent­lig­vis en sma­ke­bit som gir mersmak. Svartedal håper så mange som mulig vil ta del i arrangementet og feiringen i Trøsken søndag.

– Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier Svartedal til Sarpsborg Arbeiderblad.

150 ÅR: Den Norske Turistforeningen er 150 år. Det gleder Anna-Boel Andersen og Sigrun Svartedal å markere i Trøsken søndag 21. januar.

150 ÅR: Den Norske Turistforeningen er 150 år. Det gleder Anna-Boel Andersen og Sigrun Svartedal å markere i Trøsken søndag 21. januar. Foto:

– Et allsidig friluftsliv

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.

Det var Turistforeningens Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

– Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var ønsket tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, avslutter Sigrun Svartedal.

Den Norske Turistforening

  • DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag.
  • DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.
  • Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 750 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 426 årsverk.
  • DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter.
  • Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo i 1868 av blant andre Thomas Heftye.

Artikkeltags