Gå til sidens hovedinnhold

Nei til todeling av helsetjenesten

Artikkelen er over 1 år gammel

Helsepolitikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Målet er kortere ventetid for behandling i sykehusene. Middelet er en sterk offentlig helsetjeneste, og et tett samarbeid med private aktører hvor pasienter kan få behandling raskt uten å måtte betale av egen lomme.

Å takke nei til hjelp fra private er det samme som takke ja til lengre helsekøer, økt ventetid og en todelt helsetjeneste. Konsekvensen av Arbeiderpartiets politikk vil være en todelt helsetjeneste hvor kun de med god råd kan kjøpe seg forbi en voksende helsekø.

Da Høyre kom inn i regjeringskontorene i 2013 var helsekøene lange og mange ventet lenge på behandling. Etterspørselen etter private helseforsikringer hadde skutt i været.

Samtidig var det ledig kapasitet hos private aktører. Dette skapte en todelt helsetjeneste hvor de som hadde en tjukk lommebok kunne kjøpe seg ut av en voksende helsekø, mens de som ikke hadde god råd måtte vente i en offentlig kø.

Urettferdig for den enkelte som sto lenge utenfor arbeidslivet med skader eller plager, og kostbart for fellesskapet.

Det var helt nødvendig å øke aktiviteten i sykehusene, samtidig som vi tok i bruk kapasiteten som allerede fantes i det private. For å få til dette måtte også sykehusøkonomien styrkes.

Løsningen er fritt behandlingsvalg. Da har du som pasient muligheten til å velge å få behandling hos en privat leverandør uten at du må betale mer for det. Mange benytter seg av denne rettigheten fordi ventetiden er kortere, og kvaliteten er den samme. Men mange bruker også denne rettigheten fordi de har behov for et tilbud som er annerledes enn det offentlige tilbyr.

Historien Tonje fortalte i NRKs dokumentarserie «Helene sjekker inn», viser hvorfor fritt behandlingsvalg er en suksess. Tonje hadde alvorlige psykiske lidelser og har flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. I årevis hadde hun fått behandlinger som ikke virket for henne.

På et privat behandlingstilbud hun selv valgte, endret situasjonen seg. Hun gikk fra å ha et ønske om å avslutte eget liv til å være redd for å dø. Hun gikk fra å være pasient, til å bli arbeidstaker.

Fritt behandlingsvalg handler om å sette pasienten foran systemet. Denne retten vil Arbeiderpartiet ta fra deg.

Ap og resten av norsk venstreside vil tilbake til et system hvor du som pasient i praksis bare har klagerett. Med Høyre har du også en bytterett. Arbeiderpartiets bytterett gjelder bare dersom du har nok penger til å kjøpe private behandlingstilbud.

Fritt behandlingsvalg har samlet bidratt til at ventetidene til behandling har gått ned, og antall pasienter som får behandling går opp. Før koronapandemien brøt ut, var det 63.000 færre som ventet på behandling, sammenlignet med da Høyre tok over. Ventetidene var redusert med elleve dager. Det viser at Høyres helsepolitikk virker.

Mange har måttet sette sine behandlinger på vent mens helsetjenesten har håndtert pandemien. Når flere nå trenger behandling, trenger vi mer av politikken som virker.

Derfor må vi fortsette å ta i bruk alle krefter som kan få behandlingstiden ned, enten de er offentlige, ideelle eller private. Vi må samarbeide mer, ikke mindre.

Kommentarer til denne saken