Det skriver produsenten selv i en pressemelding.
Forrige uke ble et parti med hamburgere trukket fra markedet etter at det var påvist E. coli i partiet. Deler av råstoffet som er brukt i dette produktet er også brukt i flere andre produkter.
– Med utgangspunkt i et føre var prinsipp tilbakekaller vi nå også alle andre produkter som kan inneholde deler av dette råstoffet. Alle forbrukere som har produkter med disse best før datoene hjemme i fryseren, bes om å kaste dem, skriver Nordfjord.
Solgt hos Rema
Alle produktene er solgt hos Rema 1000, opplyser Mattilsynet. Alle produktene er fjernet fra butikk, men det kan allikevel være solgt til kunder som har disse liggende hjemme.
Disse varene trekkes tilbake:
- Hamburger Classic 800g frys, med best før dato: 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024,30.03.2024, 01.04.2024
- Prima Hamburger rå 1kg frys, med best før dato: 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024
- Hamburger Trippel Cheese 800g frys, med best før dato: 26.03.2024
- Hamburger m/bacon 800g frys, med best før dato: 22.01.2024, 05.02.2024
- Kjøttdeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 21.07.2023
- Karbonadedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023
- Kjøttkakedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 15.05.2023
- Big Beef Burger Thick and Juicy, med siste forbruksdag: 20.07.2023, 22.07.2023
- Juicy Burger Cheddar og Jalapeno, med siste forbruksdag: 14.05.2023, 15.07.2023
Kjøttdeig snabb 1kg frys med best før dato 13.06.2024
Bakterien tåler å være fryst.
– Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet i en pressemelding.
Maten betegnes som gjennomstekt når kjøttet har en kjernetemperatur på minimum 70 grader.
Sporet smitten
Videre skriver Mattilsynet:
«Mistanken til disse produktene har blitt styrket som følge av nye pasientintervjuer og et omfattende sporingsarbeid i matkjeden. I tillegg har Mattilsynet mottatt rester av to pakker hamburgere fra ulike pasienter. Foreløpige prøveanalyser fra Veterinærinstituttet har bidratt til å styrke mistanken mot hamburgere og mot et nytt parti av samme hamburgertype.
Til nå er det påvist smitte hos 17 personer med bakterien E.coli O26. Dette er et av de største utbruddet av sitt slag i Norge siden 2006.»
De utelukker ikke at flere varer kan bli trukket tilbake.
– Mattilsynet fortsetter med ytterligere sporing. Det kan ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, sier Svindland.
Ønsker man refusjon kan man gå tilbake til butikken hvor det er kjøpt.
Mattilsynets råd for god kjøkkenhygiene
- All farsemat (kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) skal være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
- Vask hendene godt dersom du har tatt på kjøtt og kjøttprodukter også de fryste.
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
- Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt og tørkes.
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).
- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av rå og fryste råvarer, før utstyret brukes til annen mat.