Gå til sidens hovedinnhold

– Nordneset-saken har vært et gedigent «magaplask» for det politiske miljøet i Sarpsborg

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Saken om byggeprosjektet på Nordneset har ridd Sarpsborg kommune som ei mare i lange tider nå. Bystyret vedtok i 2018 å åpne for en utbygging med 28 boenheter. Dette kunne maksimalt økes til 36, ifølge sakspapirene politikerne hadde å forholde seg til.

Tidligere i år kom det varsler om at utbygger har valgt å øke antallet boenheter i prosjektet til 50. Dette er en nær dobling av det bystyret opprinnelig vedtok.

Det har vist seg at kommunens administrasjon hadde gjort en for dårlig jobb i arbeidet med saken i etterkant av bystyrets vedtak. Rent juridisk eksisterte aldri grensa på 28, opp til 36 boenheter, selv om politikerne vedtok det.

Slik vi ser det har hele saken vært et gedigent «magaplask» for det politiske miljøet i Sarpsborg. Meldinger om manglende tillit i befolkningen har tikket inn i stort omfang, og ærlig talt så ser vi veldig godt hvorfor.

I forbindelse med behandlingen av ny arealplan i Sarpsborg bystyre 12. november i år så fremmet Rødt flere forslag til endringer. For å unngå fiaskoprosjekter ala Nordneset var det spesielt én endring vi foreslo, som vil gjøre det umulig at denne fadesen gjentas. Vårt forslag til endring i planbestemmelsene var: «Bystyret skal ha føring og kontroll på antall boenheter i utbyggingssaker. Dette skal gjenspeiles i lik ordlyd i samtlige godkjenninger og dokumenter.»

Dette forslaget fra Rødt fikk bare fem stemmer. Våre to stemmer, Pensjonistpartiet, én av KfFs stemmer og én av SaFoSas stemmer. Resten av bystyret, bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG, SV, Frp, Høyre, Det Rette Parti, Sammen For Sarpsborg og KrF, ønsket ikke å støtte denne viktige endringen for å få mer demokratisk kontroll over hvordan byen vår skal utvikles.

I ettertid har saken igjen vært oppe til behandling i Planutvalget. Der sørget Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Det Rette Parti for at saken gikk igjennom.

Bakgrunnen for dette skrivet er å belyse at utbyggingen på Nordneset, og tilsvarende saker i fremtiden, er ønsket politikk fra det politiske flertallet i Sarpsborg kommune. Vi ønsker å ta avstand fra dette, og oppfordre innbyggere som ikke vil ha det sånn til å si klart ifra. Både til politikere og ved å bruke stemmemakta ved kommunevalget i 2023.

Les også

Nordneset ble en tøff lærepenge for politikere og administrasjon – nå blir det 50 leiligheter og parkering til alle

Les også

Kommunedirektøren vil at utbyggerne skal få det som de vil på Nordneset

Les også

Kaoset på Nordneset blir stadig større

Les også

Blir Nordneset et magaplask for bystyret?

Les også

Hva skjer på Nordneset på Hafslundsøy?

Les også

Høyt støynivå på Nordneset

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.