«Ja visst gjør det vondt når knopper brister. Hvorfor skulle ellers våren nøle?» skrev Karin Boye, en av Sveriges mer berømte diktere.

Men våren nøler ikke. Den er her nå.

Blåveisen står i full blomst i sør. Små grønne blader titter frem og maler bakken fra brunt til grønt. Dette er den beste tiden for oss som elsker blomster og planter. Gleden av endelig å kunne fylle balkongen med stemor. Vi gleder oss til tiden som kommer og etter hvert får de selskap av hortensia, margeritter, lobelia, krysantemum og begonia. Farger og liv!

Dette er tiden når vi tar frem tegneblokken og ser ut over hagen. Drømmer om det nye staudebedet og hvordan det skal se ut. Kanskje en ny hekk med blomstrende busker som lokker til seg sommerfugler, humler og bier? Et nytt kirsebærtre eller epletre i hagen? Og den vidunderlige tanken på å høste sin egen frukt.

I år har vi et spesielt behov for våre planter. Korona holder oss fremdeles i sitt kjølige grep. Da er det viktig å ha et lys i mørket. Noe som gir trøst. En blomst til en venn som har det tungt eller bare en blomst for å si til noen «Jeg er glad i deg og tenker på deg».

Det finnes ingenting som er så meningsfullt som blomster og hageplanter. Dette har vi forstått nå når vi ikke kan bruke tiden på å reise, nesten ikke engang til hytta.

Interessen for planter har eksplodert det siste året siden koronaen kom. Planter er helse. Ikke bare det man kan spise, men alt. Utallige vitenskapelige studier har bevist hva våre planter gjør med oss. Å omgi seg med grønt lindrer smerte, gir økt konsentrasjon, forbedrer arbeids- og skoleprestasjoner og gir bedre søvn. Listen kunne gjøres uendelig lang. Listen på samfunnseffekter også. Vegetasjon regulerer klima, renser luften, gir opplevelse av støydemping og får oss ut i aktivitet.

Våren nøler ikke, den er her nå, men dessverre står utfordringene på rad og planter blir erstattet med spørsmål. Gartnerne som skal dyrke frem grønnsakene, bær, blomstene, trærne og buskene til oss trenger sine folk som kommer fra land utenfor Norge. De som har jobbet hos dem i 15-20 år. De som kan jobben ut i fingerspissene og som ikke kan erstattes, men nå ikke kan komme seg hit.

I år har vi et spesielt behov for våre planter. Korona holder oss fremdeles i sitt kjølige grep

Katrine Røed Meberg, generalsekretær i Norsk Gartnerforbund

Så hvem skal da lage alle de planter som ikke er «samfunnskritiske», men som er så kritiske for deg og meg? Stengte blomsterbutikker og hagesenter? Hvor skal vi få kjøpt de planter som allerede er laget? Alt det som nå står i veksthusene og bokstavelig talt råtner på rot i påvente av at en mottaker med ufrivillig stengt dør skal få lov å åpne butikken igjen.

Det skal være strengt, ikke stengt, sier flere og flere stemmer. Alle setter sitt håp til en gradvis gjenåpning. Men våren nøler ikke: Den er her nå, og planter er ferskvare. Når våren er over, er det for sent. For sent å redde de planter du skulle ha kjøpt nå. For sent å lage de du ville ha kjøpt senere.

Vårt håp er at myndighetene våkner og ser at det er tidskritisk nå. At det som skjer i grøntnæringen ikke kan repareres i en «fase to» i andre halvdel av mai. Og vi håper at de snart kommer å forstå det både du og jeg har forstått, at planter er helse og livsviktig glede. Men ikke minst at det er et av de beste koronatiltak man kan tilby. For hva er vel en bedre oppmuntring til å holde seg hjemme enn å bli tilbudt mulighet for planteglede i hage, på balkong, terrasse og stue.

Ja visst gjør det vondt så det er ingen grunn til å nøle. Vi må få åpnet våre hagesenter nå og vi må få hjelp til å få i gang planteproduksjonen. Det er ingen tvil om at dette kan gjøres på en «koronasikker» måte.

Våren nøler ikke, den er her nå.

Les også

– Jeg lengter etter de glade og gode overskriftene i avisen

Les også

Blomster, ordføreren og prioriteringer

Les også

Pandemi, påske og håp

Les også

Skjønnhet er viktig - også der vi bor, jobber og går på skole