(Nettavisen): Torsdag klokken 10 ble rentebeslutningen til Norges Bank kjent. På forhånd var det ventet minst én renteheving på 0,25 prosentpoeng, men sentralbanken endte altså på hele 0,5 prosentpoeng.

Det er den kraftigste rentehevingen på 20 år i Norge.

Og økningene er ikke over med det første. I tillegg varsler banken at renten skal opp til hele tre prosent, altså mer enn det dobbelte av dagens nivå, innen neste sommer. Det er en økning på nesten ett helt prosentpoeng sammenliknet med anslaget til Norge Bank i vår. Med andre ord: rentene skal opp og det mye raskere og kraftigere enn de tidligere har sagt.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache, i en pressemelding.

Trend

Den amerikanske sentralbanken slo onsdag i forrige uke til med nettopp en trippel renteheving, og hevingene er i tråd med en internasjonal utvikling mot høyere renter, drevet av skyhøy inflasjon takket være blant annet ettervirkninger av koronapandemien og veldig høye energipriser.

Sentralbanken forklarer det kraftige rentehoppet med at det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi.

«Arbeidsledigheten har falt mer enn ventet og er på et svært lavt nivå. Inflasjonen er klart over målet. Den underliggende prisveksten har tatt seg raskt opp og vært høyere enn anslått. Med stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer, er det utsikter til at inflasjonen blir liggende over målet en god stund», heter det i pressemeldingen.

Sentralbanken mener at et stramt arbeidsmarked gjør at sysselsettingen trolig holder seg høy selv om renten økes fremover.

– Utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger frem, sier Wolden Bache i pressemeldingen.

Privatøkonom Thea Olsen i Dansk Bank sier at nordmenn nå må forberede seg på mye høyere boliglånsrenter. Norges Bank selv anslår at boliglånsrenten vil nå fire prosent innen 2024, nesten det dobbelte av dagens nivåer.

– Denne renteøkningen er et tydelig varsel! Dette vil umiddelbart bite mer i norske husholdninger. Vi er i full fart på vei mot en rente på 4 prosent! Dette har vært varslet i lang tid, og vi er mange som har snakket høyt om dette og hvordan nordmenn bør forberede seg, skriver hun i en melding til Nettavisen.

Ventet 0,25

DNB Markets trodde bare på en økning på 0,25 prosentpoeng torsdag, men norske boliglånskunder bør neppe puste lettet ut av den grunn.

– Oppløpet til rentemøtet har vært at internasjonalt har rentene løftet seg kraftig i påvente av saftigere hopp i USA. Det har kommet signaler om enda høyere renteoppgang i kjølvannet av de amerikanske konsumpristallene for mai, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Nettavisen.

Les også: Fastrentene i været: Dobbelt så dyrt å binde rente

– Rentene har løftet seg betraktelig i løpet av de seneste ukene og er en av faktorene som har fremskyndet en renteoppgang i Norge, sier DNBs sjeføkonom.

Og det har fått økonomene i Norges desidert største finansinstitusjon til å spå renteøkninger på hvert eneste møte, inklusive mellommøtene, frem til neste vår.

Les også: Mot ekstrem rentesmell: – Aldri tidligere opplevd så mye negativt på en gang

Bankene slår alarm: – Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn

Norsk sjeføkonom anbefaler amerikansk rentesjokk