Gå til sidens hovedinnhold

Norges Monaco

Formuesskatt

Med utgangspunkt i artikkelen i Sarpsborg Arbeiderblad av 19. november 2020 om formueskattreduksjon i Bø kommune i Vesterålen, hvor det blir hevdet slik skattekonkurranse mellom kommunene er grunnleggende usolidarisk, har jeg følgende kommentar: Dette føles som en veldig feil uttalelse. Skattekonkurranse kommuner/land imellom er et vel etablert prinsipp. Man opplever det på eiendomsskatt, kommunale avgifter, rederibeskatning, bedriftsbeskatning og så videre.

Det er bare å ønske velkommen at kommuner nå begynner å konkurrere på størrelsen av formuesskatt. Dette er et veldig godt tiltak for å redusere de langsiktige skadevirkningene av den systematiske skattediskriminering som norskeide bedrifter blir utsatt for. Formuesskatt på arbeidende kapital, begrenset til kun å gjelde norskeide bedrifter, er grunnleggende urettferdig og usolidarisk.

Alle bedrifter i landet bør være med på spleiselaget og det kan man enkelt løse ved å kompensere frafall av formuesskatt på arbeidende kapital ved en økning av bedriftsbeskatningen. Fellesskapet vil da ikke få redusert sine inntekter.

Det er bare å heie på at flere kommuner kommer på banen og blir med i konkurransen.

Kommentarer til denne saken