Den debuterer i sommer og kan fort bli den nye storselgeren fra Volvo. Første sniktitt på kommende EX30 fikk vi i Stockholm i fjor høst, på premieren til det nye elbil-flaggskipet EX90. Nå er det klart vi vi ikke må vente veldig lenge på å få se bilen for første gang.

Til australske CarSales forteller nemlig Volvo-sjef Jim Rowan at bilen skal ha premiere 15. juni.

Han omtaler EX30 som «veldig sikker og med god rekkevidde».

Hente yngre kunder

Som navnet tilsier, er EX30 mindre enn dagens C40/XC40. Sannsynligvis blir den rundt 4,20 meter lang. Med det går den rett inn i en klasse av mange kompakte crossovere.

For Volvo blir dette en etterlengtet innstegsmodell. De håper også at EX30 skal tiltrekke seg yngre kjøpere enn det de øvrige Volvoene gjør i dag. Rowan sier selv at Volvo-kundene er «en god del eldre enn vi kunne ønske».

Premieren er altså i juni, men når bilen kommer på markedet – det er så langt uklart.

Komplett elbiltilbud

– Vi kan ikke gi detaljer om fremtidige produktlanseringer, men Volvo satser for fullt på elbiler og skal lansere flere nye modeller i ulike størrelser og varianter de neste årene, sier Erik Trosby som er kommunikasjonssjef hos den norske importøren.

Også han er tydelig på at nykommeren blir viktig for Volvo:

– Den vil komplementere den store familie-SUVen EX90 og de mer kompakte, men romslige C40 og XC40, og dermed gi Volvo et veldig komplett elbiltilbud i Norge. De kommende årene kommer det mange elbiler som vil passe det norske markedet godt og innen 2030 skal Volvo bli et rent elbilmerke, sier Trosby.

Bygges i Kina

Volvo er nå i gang med å testet ut EX30, i Kina. Der har det dukket opp bilder av et svært godt kamuflert eksemplar.

En viktig faktor for å holde prisen nede er at EX30 skal bygges på en plattform som er utviklet av Volvos eierselskap Geely. SEA heter den og brukes blant annet på biler som Smart #1, Lotus Eletre og det nye bilmerket Zeekr, som også eies av Geely.

Mye tyder også på at den nye Volvoen skal produseres i Kina, og kun der. Det er også et viktig grep for å spare penger.