I oktober vedtar EU at du skal kunne bruke din ene favorittapp til alle hurtigladestasjoner i hele Norge og EU.

– Vi har i flere år opplevd at kundene har vært bekymret for hvordan de skal lade elbilen. Det er på høy tid at denne ordningen kommer på plass, forteller salgs- og markedssjef Jørgen Bergby ved Bertel O. Steen Sarpsborg.

Åpen hurtiglading i hele Europa

I dag har hver hurtigladeoperatør sin egen app, noe som gjør lading av elbiler unødig komplisert og fører til at mange sliter med betalingen på ladestasjonen.

– Så langt har det vært en jungel av muligheter, denne ordningen bidrar til at det blir enklere for folk å få ladet bilen, sier Bergby.

EU-vedtaket vil kreve at ladeoperatørene åpner for «e-roaming», som i praksis betyr at du kan bruke din favoritt-ladeapp for å betale for lading på alle hurtigladeplasser for elbil.

Ladestasjoner finner du enkelt via bilens navigasjonssystem. Her får du informasjon om beliggenhet og hvilket selskap som drifter stasjonen.

Kan åpne opp raskere i Norge

Ifølge NAF (Norges Automobil-Forbund) sier EU at denne ordningen skal innføres senest fra 2027.

– Norge er et ledende land for elbiler i Europa, og vi er et av de landene som er teknologisk lengst framme. Derfor bør Norge gå foran på e-roaming. Regjeringen bør kreve e-roaming fra ladeoperatørene allerede i 2023, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Roaming er et viktig skritt på veien til «plug and charge», hvor elbilisten kobler ladekabelen til bilen, og så ordner bilen opp betalingen automatisk uten at sjåføren trenger blande seg inn.

Enklere for forbrukeren

EU kommer mest sannsynlig også til å vedta at bankkort også blir et pliktig betalingsmiddel på alle hurtigladestasjoner.

– Mange er vant til å betale med bankkort, så det er positivt og forståelig at dette kravet kommer på alle nye stasjoner. Norge har imidlertid 4 000 ladepunkter som må få ettermontert kortlesere. Dette kan ta tid å få på plass, og det vil kunne utsette arbeidet med å sette opp nye ladepunkter. Derfor vil vi legge mer vekt på at det åpnes opp for e-roaming, slik at lading raskt blir enklere for forbrukeren, sier Braadland.

Vedtaket skal etter planen vedtas i EUs Transportkomite 3. oktober, og av EU-parlamentet 19. oktober.