80-åring tiltalt for konedrap

RETTSSAK: I morgen starter rettssaken mot den 80 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept sin kone i parets hjem på Bjørnstad for 10 måneder siden. Mannen nekter straffskyld, og hevder skuddet gikk av ved et uhell. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og siktet for drapet 17. mars i fjor.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

RETTSSAK: I morgen starter rettssaken mot den 80 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept sin kone i parets hjem på Bjørnstad for 10 måneder siden. Mannen nekter straffskyld, og hevder skuddet gikk av ved et uhell. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og siktet for drapet 17. mars i fjor.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag starter rettssaken mot 80-åringen som er tiltalt for forsettlig drap på sin kone for 10 måneder siden.

DEL

I de 10 månedene som er gått siden politiet fikk den dramatiske telefonen fra 80-åringen på Bjørnstad som opplyste at han hadde skutt sin kone i parets hjem, har han sittet varetektsfengslet.

Døde umiddelbart

I morgen starter rettssaken mot ham i Sarpsborg tingrett. Han er tiltalt for forsettlig drap på sine kone gjennom nesten 50 år.

  • Les også: Kvinne drept - ektemannen arrestert

– Min klient ser fram til å få saken prøv for retten. Tiden i varetekt har vært svært krevende for ham, og varetektsoppholdet har også ført til sviktende helse for min klient, sier hans forsvarer, advokat Harald Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

Da politiet og ambulansepersonell ankom åstedet i villastrøket på Bjørnstad like før midnatt tirsdag 17. mars i fjor, fant de mannens 72 år gamle kone død i sengen. Hun var skutt i hodet fra kloss hold med en Krag-Jørgensen rifle mens hun lå i sengen. Ifølge tiltalen mot 80-åringen var skadene hun ble påført av skuddet så omfattende og massive at hun døde umiddelbart av skadene.

80-åringen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap den samme kvelden. Han har helt siden det første avhøret nektet straffskyld for drap, og hevder at skuddet ble avfyrt ved et uhell. Han har hevdet at han kun hadde til hensikt å skremme sin kone med skytevåpenet i forbindelse en krangel om oppussing.

– Min klient har hele tiden hevdet at han ikke hadde til hensikt å skyte og drepe sin kone, og at det hele er en tragisk ulykke, sier Otterstad.

Mange vitner

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen i Sarpsborg tingrett, som skal ledes av sorenskriver Thor Linde.

Nevnte Otterstad er 80-åringens forsvarer, mens statsadvokat Anne Christine Stoltz er aktor. Advokat Ole Hauge Bendiksen er bistandsadvokat for de etterlatte til den drepte kvinnen.

12 vitner og to rettsoppnevnte psykiatere skal forklare seg under hovedforhandlingen.

Har kjempet for løslatelse

Den drapstiltalte 80-åringen har sittet varetektsfengslet i 10 måneder.

Forsvarer Harald Otterstad reagerer kraftig på hvordan den gamle mannen blir behandlet.

– Min klient er en helt annen person nå enn han var for 10 måneder siden, da han ble pågrepet og siktet i saken. Jeg kjenner ham nesten ikke igjen når jeg treffer ham nå. Varetektsoppholdet har hatt en enorm negativ innvirkning på mannens helsetilstand, og det framstår for meg uforståelig at han skal sitte i varetekt, sier Otterstad.

Forsvareren har på vegne av 80-åringen anket nesten hver eneste fengslingskjennelse fra Sarpsborg tingrett til både lagmannsretten og også til Høyesterett. Men domstolene har besluttet at han skal sitte i varetekt.

Støte befolkningen

Begrunnelsen for varetekt er at domstolene mener det er egnet til å støte befolkningens rettsfølelse dersom en person som er siktet og nå tiltalt for en så alvorlig forbrytelse blir løslatt.

Otterstad mener påtalemyndigheten i dette tilfellet kunne benyttet andre midler enn varetekt.

– Jeg personlig mener det er uverdig å behandle en 80 år gammel syk mann på den måten min klient blir behandlet. Hans helse har blitt betydelig redusert under varetektsoppholdet. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra ansatte i Kriminalomsorgen, som er klare på at min klient ikke har noe i et fengsel å gjøre, sier Otterstad videre.

Bjørnstad-drapet

Klokka 23.48 tirsdag 17. mars i fjor ringte en 80 år gammel mann til politiets operasjonssentral og fortalte at han hadde skutt sin 72 år gamle kone i parets bolig på Bjørnstad.

17 minutter senere ble mannen pågrepet uten dramatikk.

Kvinnen ble erklært død av helsepersonell på stedet, og ektemannen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Han ble torsdag 19. mars varetektsfengslet i fire uker av Sarpsborg tingrett, etter at han samtykket til fengslingen. Han har siden blitt refengslet flere ganger og sitter fortsatt i varetekt, til tross for at han selv har møtt i flere fengslingsmøter, der han har begjært seg løslatt.

Den drapssiktede 80-åringen har helt siden det første avhøret nektet straffskyld for forsettlig drap, og har hevdet at skuddet ble avfyrt ved et uhell, etter at han hadde til hensikt å skremme henne i forbindelse med en krangel.

Rettssaken startet mandag 18. januar.

Artikkeltags