Gå til sidens hovedinnhold

89 dager til første pasient på Kalnes

Artikkelen er over 6 år gammel

Klokken 08.00 4. mai får den aller første pasienten behandling på det nye sykehuset i Sarpsborg.

Sykehuset Østfold har valgt å gjennomføre flyttingen fra Fredrikstad til Kalnes i to faser.

Hele sykehuset er på langt nær ferdig og klar til bruk i mai. Det skjer først i november i år.

Men mange av sykehusets medarbeidere får Kalnes som arbeidsplass allerede tidlig i mai. Samtidig kommer også pasientene.

Viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersen, som også har en sentral rolle for ibruktagelsen, anslår at 1.200 ansatte skal jobbe på Kalnes fra mai. Dette inkluderer også støttefunksjonene, som renhold, kantine og portører.

LES OGSÅ: Håper fordommer forsvinner

At hele psykisk helsevern - det vil si den delen som i dag er plassert i det 100 år gamle og svært lite funksjonelle bygget på Veum - flytter i mai, har vært kjent en stund.

– Vi flytter tre seksjoner 4. mai. De første pasientene blir kjørt fra Veum til Kalnes klokken halv ni denne morgenen. 19. mai flytter resten av psykisk helsevern, forteller Dahl Andersen.

Totalt blir det 101 døgnplasser i psykisk helsevern.
 

Løft for kreftsyke

Men det folk kanskje ikke kjenner til er at en god del av den polikliniske virksomheten også flytter samtidig. Disse er:Deler av nevrologisk poliklinikk.

  • Mesteparten av øre-, nese og halspoliklinikken.
  • Deler av radiologisk - som nå heter avdeling for bildediagnostikk. Dette gjelder planlagt virksomhet.
  • Dialysebehandlingen - som i dag foregår i Moss - flyttes inn for en periode.
  • Disse polikliniske virksomhetene vil alene ta imot 350 pasienter daglig. Hver dag vil avdeling for bildediagnostikk ta imot 200 pasienter om på Kalnes.

– Her blir det en stor virksomhet. Blant annet skal all mammografi-screening foregå her. Utover høsten kommer også PET-CT, som løfter behandlingen for de kreftsyke, forteller Dahl Andersen.

Sykehuset Østfold kommer også til å ha akuttberedskap til stede i den første perioden, i tilfelle noe skulle skje med pasientene.

LES OGSÅ: Østfold er først ut i Norge

– Sikkerheten skal ivaretas, lover utviklingsdirektør Helge Stene-Johansen.

– Det fine med å flytte i to etapper er at vi kan lære opp ansatte før det blir full drift. Vi får også god anledning til å prøve ut hvordan driften blir, påpeker han.

En viktig jobb blir å informere fastleger og innbyggere hvor de skal henvende seg.

– Rådet til pasientene er at de sjekker innkallingene de får nøye. Sykehuset har allerede sendt ut innkalling til planlagt behandling på Kalnes, opplyser Dahl Andersen.

Nå er sykehuset i full gang med å teste ut teknisk utstyr som skal tas i bruk fra mai av, forteller utviklingsdirektøren.

Alle tenkelige scenarier skal gjennomgås. Pasientbehandling skal simuleres. Alle ansatte skal få opplæring.
 

Eierskifte i april

7. april er det eierskifte av sykehusbygningen. Da må Sykehuset Østfold være helt sikre på at alt fungerer som det skal.

– Vi har mange forskjellige systemer, som må virke hver for seg. Men vi må også vite at de fungerer sammen, påpeker Stene-Johansen.

De ansatte må ikke bare tilpasse seg et nytt bygg. Mange av arbeidsprosessene er også nye. Blant annet fordi sykehuset får nytt og moderne utstyr.

30 pasientverter er allerede under opplæring. De skal hjelpe pasientene til å finne fram på det nye sykehuset.

– Nå har vi en utmerket anledning til å legge igjen gammelt tankegods, kvitte oss med det som ikke fungerer og bygge opp en ny kultur og gode arbeidsprosesser, sier Dahl Andersen.

Mona Larsen, som leder Brukerutvalget i Østfold, mener pasientene kan glede seg til det nye sykehuset åpner.

– Vi er spesielt fornøyd med at det blir enerom til alle. Det gir god pasientsikkerhet, taushetsplikten kan ivaretas på en bedre måte og pasientene kan ta imot besøk når det passer. Dessuten får sykehuset det nyeste innen utstyr, og jeg håper det blir lagt mer vekt på forskning. Østfoldingene har ventet lenge på nytt sykehus, så dette er veldig fortjent, sier Larsen.
nytt sykehus

 

Kommentarer til denne saken