Gå til sidens hovedinnhold

Blant de 300 rikeste i landet

Artikkelen er over 4 år gammel

På Kapitals liste over landets 400 rikeste står sarpingen Trond Frigaard oppført på plass nummer 300.

– Har den lista kommet ut i dag? Da må jeg komme meg ut å kjøpe Kapital og sjekke hvordan jeg ligger an, sier Frigaard lettere spøkefullt til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hvert eneste år presenterer tidsskriftet Kapital en liste over det de mener er de rikeste personene i Norge.

Kapital tar ikke utgangspunkt i ligningstallene, men baserer sine analyser på markedsverdier. De forsøker å finne verdien av egenkapitalen i alt personene eier, blant annen innen aksjer og eiendom.

Formue på 800 millioner kroner

Og på denne lista står i år Ise-mannen Trond Frigaard oppført på plass nummer 300. Han har dermed klatret 38 plasser fra fjorårets liste.

Denne plassen deler han med 11 andre personer, blant andre anleggsentreprenøren Albert Kristian Hæhre.

Kapitals analytikere har kommet fram til at Trond Frigaards formue har vokst med 150 millioner kroner siden i fjor og nå beløper seg til 800 millioner kroner.

– Vi har hatt en fin utvikling og vokser kraftig hele tiden, sier Frigaard.
Han påpeker at han selv ikke har foretatt den samme verdivurderingen som Kapital.

– Men den er nok ikke så langt unna sannheten, bekrefter han.

Vil framover

Familiebedriften Sarpsborg Metall er utgangspunktet for forretningsimperiet til Ise-mannen. Frigaard Gruppen har startet over 20 selskaper i perioden fra 2004 ti 2015.

Frigaard Gruppen har en gjennomsnittlig vekst på 38 prosent årlig, og har gått fra 40 millioner kroner i omsetning til 1 milliard i løpet av 10 år, ifølge egne nettsider.

Kjøpte opp Metacon

Trond Frigaard har full forståelse for at Kapital gjør denne verdivurderingen.

– Det er jo dette vi jobber med. Vi kjøper bedrifter, bygger opp bedrifter og får de til å gå bra, sier han.

– Jeg har mer forståelse for at Kapital lager denne listen, enn at ligningen til alle blir offentliggjort. At man skal kunne sjekke hva naboen tjener hvert år har jeg mindre sansen for.

Trond Frigaard tror oppkjøpet av Metacon Industrimek AS på slutten av fjoråret, kan ha bidratt til at han har klatre 38 plasser på Kapitals liste i år.

Pretec-gründer på lista

Trond Frigaard er ikke den eneste sarpingen som står oppført på Kapitals liste over de 400 rikeste i landet.

Even Karlsen (64) er ført opp på plass nummer 349. Ifølge Kapital har Pretec-gründeren en formue på 675 millioner kroner – noe som er 50 millioner kroner mer enn i 2015.

Femte rikeste i Norge

Ole Andreas Halvorsen, som vokste opp på Sundløkka, blir rangert som landets 5. rikeste person på Kapitals liste.

56-åringen bor i dag med familien sin i Connecticut i USA. Ifølge Kapitals beregninger har han en formue på svimlende 26,4 milliarder kroner.

Ole Andreas Halvorsen er en av grunnleggerne av Viking Global Investors og innkasserte tre milliarder kroner bare i fjor, ifølge Institutional Investors Alpha Magazine.

Flere østfoldinger på listen

Europris-gründeren Terje Tom Høili har ifølge Kapitals beregninger en formue på 3,75 milliarder kroner – noe som gir ham en 56. plass på listen over landets rikeste.

Haldenseren Harald Kynningsrud (67) er plassert på en 202. plass med en formue som er beregnet til 1,2 milliarder kroner. Han er tredje generasjon i entreprenørfirmaet Kynningsrud som blant annet driver med kranservice og eiendomsutvikling.

Suksessrik Degernes-kvinne

Hilde Midthjell, opprinnelig fra Degernes, er ifølge Kapital den første i Norge som har bygget opp sin egen milliardformue.

Dale of Norway-eieren skal ha en formue på rundt én milliard kroner etter å ha solgt kosmetikkfirmaet Dermanor for en halv milliarder kroner.

Siden har hun tjent gode penger både på eiendom og Dale of Norway, skriver NRK Østfold på sine nettsider.

Hun er plassert på 236. plass på listen av landets 400 rikeste.

Ny på listen

Carl Haakon Garder (52) fra Halden er ny på «rikinglisten» og er plassert på en 357. plass med en formue på rundt 650 millioner kroner.

Alf Martin Ulven (55) fra Aremark er på en 369. plass med 625 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken