Elever ble utsatt for stygt pek på overnattingstur: «Noen skyter på oss»

– Det skulle jo være en hyggetur, sier pappa André Eilertsen. Dette bildet ble tatt av datteren hans tidligere på kvelden.

– Det skulle jo være en hyggetur, sier pappa André Eilertsen. Dette bildet ble tatt av datteren hans tidligere på kvelden. Foto:

Foreldre over hele Askim mottok tekstmeldinger fra vettskremte 14-åringer på overnattingstur i skogen. «Noen skyter på oss», står det. Alt for likt tekstmeldingene foreldre i hele Norge mottok 22. juli 2011. Men denne gangen var de resultatet av en ondskapsfull spøk.

DEL

ASKIM: Natt til onsdag var 35 elever på Askim ungdomsskole samlet på Solbergfoss. De hadde alle friluftsliv som valgfag, og hadde gledet seg til en overnatting på badeplassen med lavvo, bål og leker. Men slik ble det ikke. I stedet ble det en natt som tatt ut fra et mareritt, skriver Smaalenene.

Like før midnatt høres skudd fra skogsområdet. Ikke bare én gang, men skudd etter skudd. Elevene løper og gjemmer seg i skogen og vannkanten. Tekstmeldinger fra vettskremte 14-åringer tikker inn på foreldres telefoner. Én av dem var forelder André Eilertsen.

– Jeg var på vei til å legge meg da jeg fikk en SMS fra datteren min der det sto «Det smeller her. Noen skyter på oss». Først trodde jeg ikke på det, men fantasien begynner jo å løpe. Man forventer ikke å få en slik sms på natta, så naturlig nok går tankene til Utøya. Det var for mange likheter.

Les også: Ble drapstruet på jobb: – Kun én mann reagerte

– Livredd

To minutter senere var Eilertsen og sønnen i bilen, på vei til Solbergfoss.

– Da vi kom traff vi noen lærere som speidet rundt med lommelykter for å finne ut hvor lydene hadde kommet fra. Det var bekmørkt, og flere elever hadde gjemt seg. Etter hvert kom det flere og flere biler med skremte foreldre som hadde fått samme type telefoner og tekstmeldinger.

Hvordan var datteren din da du møtte henne?

– Hun var livredd, men prøvde å trøste de andre. Hun var veldig ute av seg da hun kom hjem, men har det bedre nå. Det var stummende mørke, og hun visste jo ikke hva det var.

Pappa André Eilertsen sier det er sykt å skremme 14-åringer til å tro at noen skyter på dem.

Pappa André Eilertsen sier det er sykt å skremme 14-åringer til å tro at noen skyter på dem. Foto:

Nøye planlagt

Det som hørtes ut som halvautomatiserte rifleserier, viste seg å være rør med fyrverkeri som var seriekoblet og plassert bak lærernes biler etter mørkets frambrudd. Alt var montert i skjulte stativer, og fargeampullene var fjernet slik det ikke skulle se ut som fyrverkeri, kun smelle som rifler, beskriver lærer Tom Frode Andresen. Han var én av tre lærere som var med på turen.

Les også: Tenåring dømt til fengsel for å ha truet taxisjåfør med pistol

– Da vi hørte skuddene forsvant folk ut fra teltet og løper og gjemmer seg. De tror det er noen som skyter, og det blir panikk. Vi var heldige, for vi var tre lærere der, slik vi fikk roet de fleste da vi skjønte hva det var. Men da var det allerede en del som var livredde, sier Tom Frode Andresen.

Ett kvarter gikk før lærerne fant rørene, og skjønte at det ikke var skudd.

Hvordan var de 15 minuttene?

– Det var kaotisk. Det var et mareritt, både for oss og elevene.

Skjedde to ganger

Men gjerningsmennene var ikke ferdige. Dette var bare runde én. To timer senere smeller det igjen. Denne gang fra en høyde bak badeplassen, 50 meter unna.

– Da så vi to personer, for de sto i lyset. Vi løp etter dem, men de hoppet inn i en lys, gråaktig bil på størrelse med en Volkswagen Golf. Vi prøvde å følge etter, men de kjørte for fort, sier Andresen.

Han fortsetter:

– De hadde mørke klær og hettegensere tredd over hodet. Litt senere så vi enda en person som løp mot kraftstasjonen med mørke klær. Da kom det en bil og hentet denne personen også.

– Det var tydelig at det var en bevisst handling for å skremme, men det er ikke sikkert de er klar over hvor mye skremsel de har forårsaket.

– Helt sykt

Da natten var over var det rundt 20 elever som hadde blitt igjen for å overnatte. Datteren til André Eilertsen tilbrakte resten av natten i sin egen seng.

– Jeg synes det er helt sykt. Dette er så gjennomtenkt, at det ikke lenger er et pek. Jeg ser ingen humor i dette, bare en syk handling. Vi lever i en tid der denne type situasjon lett kunne ha vært reel. Ingen hadde gjettet at skytingen på Utøya eller i Las Vegas skulle skje heller, sier Eilertsen.

Artikkeltags