Plastpirater overtar Sarpsborg-båten som har gjort 150 mennesker rusfrie

PIRATER: F.v: Astrid Bossuyt, Andreas Brandvoll, Terje Gundersen, Morten Emil Hagen, Øyvind Arntzen.

PIRATER: F.v: Astrid Bossuyt, Andreas Brandvoll, Terje Gundersen, Morten Emil Hagen, Øyvind Arntzen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I elleve år har båten M/S Bergvåg gjort 150 mennesker rusfrie. Nå overtar Plastpiratene båten fra Øyvind Arntzen og foreningen Alle kan bli rusfri.

DEL

– Vi har 1.700 medlemmer på landsbasis og 17 båter. Vi tar imot vanskeligstilte ungdommer og eks-narkomane, og plukker plast fra havet. Vi jobber for at både mennesker og havet skal havne på rett kjøl, forteller initiativtaker og admiral i Plastpiratene, Andreas Brandvoll, til SA.

Plastpiratene er en ideell miljøvernorganisasjon. I fjor plukket de hele 2,2 tonn plast fra havet. Hva slags søppel de finner, skal vi komme tilbake til.

Ønsker flere til neste ekspedisjon

Målet i år er å plukke svimlende 19 tonn. Derfor håper de nå at enda flere vil bli med på ferden.

– Vi er verdens snilleste pirater. Her er alle velkomne, uansett religion og etnisitet. Vi reiser på store ekspedisjoner. Den neste turen går først innom Oslo, så skal vi videre til Kragerø i midten av april. Vi skal følge etter en seilbåt og plukke søppel, forteller Brandvoll.

– Dette er en stor båt, med 20 køyeplasser. Da er det plass til mange hender som kan plukke. Det er gøy, sier han engasjert.

På båten vaier et Sarpsborg 08-flagg stolt i vinden. Det skal få lov til å beholde hedersplassen, men får seg en sidemann:

– Vi skal henge opp et Frisk Asker-flagg ved siden av 08-flagget. Alle er velkomne på båten, bare ikke Vålerenga-supportere, sier admiralen med glimt i øyet.

OVERTAR RORET: Andreas Brandvoll i Plastpiratene tar over roret på M/S Bergvåg etter Øyvind Arntzen i Foreningen Alle kan bli rusfri.

OVERTAR RORET: Andreas Brandvoll i Plastpiratene tar over roret på M/S Bergvåg etter Øyvind Arntzen i Foreningen Alle kan bli rusfri. Foto:

– Glommas stolthet

220 personer har vært med på «Hav (b) rus»-turene til avtroppende kaptein Øyvind Arntzen. 150 av disse har blitt rusfrie og har fått et bedre liv, forteller Arntzen.

– Det er med blandede følelser jeg gir fra meg roret av det vi kaller «Glommas stolthet», men foreningen Alle kan bli rusfri seiler videre med Plastpiratene, sier Arntzen til SA.

At båten gikk videre til Plastpiratene er slettes ikke tilfeldig.

– Det hadde ikke vært noe vits i å selge denne som en partybåt, med den historien den har. Da passer Plastpiratene suverent, mener Arntzen, som kommer til å bli med på båtturer når det passer seg ved siden av hans ordinære jobb i kommunen.

– Bedre enn å «nave»

– De vil gjerne ha noe givende å holde på med. Ydmykheten man føler på når man er med på naturopplevelsene på havet; og det å kjenne på følelser, er mye bedre enn å sitte bak en nedrullet gardin og motta Nav-midler, og å være redd for å møte på gamle venner. Nei, da er det bedre å være her ute på havet, sier Andreas Brandvoll.

Havet har budt på mektige opplevelser for både foreningen Alle kan bli rusfri og for Plastpiratene – alt fra orkan og storm til at ekkoloddet slo ut noe voldsomt under dem da de badet i innsjøen Loch Ness i Skottland.

– Det er mye læring i å være ute på sjøen, og det byr på masse opplevelser. Det eneste vi trenger er kaiplass og strøm.

– Både Sarpsborg 08 og Sparta Warriors har lenge vært gode samarbeidspartnere for båten. Det håper vi å videreføre, sier Brandvoll.

GLOMMAS STOLTHET: Sarpsborg 08-flagget skal beholdes på båten M/S Bergvåg - også kalt "Glommas stolthet". Men den nye eieren skal henge opp et Frisk Asker-flagg ved siden av sarpeflagget.

GLOMMAS STOLTHET: Sarpsborg 08-flagget skal beholdes på båten M/S Bergvåg - også kalt "Glommas stolthet". Men den nye eieren skal henge opp et Frisk Asker-flagg ved siden av sarpeflagget. Foto:

– Alle må skjerpe seg!

Når Plastpiratene plukker søppel fra havet, er det vanligste de finner q-tips.

– Det vi plukker er alt som du og jeg kaster fra oss. Vi finner enorme mengder q-tips, og en del sprøyter. Alle må skjerpe seg og ikke kaste søppel i naturen. Det sies at det kastes 2 tonn med søppel i Oslo hver eneste dag. 79 prosent av all plast blir ikke gjenvunnet, men kastet.

– Hva er det rareste dere finner?

– Sexleketøy. Det finner vi faktisk mye av, forteller admiral Andreas Brandvoll, og klarer ikke å gjøre annet enn å humre.

Denne uka setter båten kursen mot Oslo.

Plastpiratene

  • Er en ideell miljøvernorganisasjon som opplyser om forsøpling og arrangerer miljødugnader.
  • Har avdelinger fra Bodø og sørover i Norge.
  • "Vi hjelper alle som ber om det tilbake på beina. Er du en person som har kommet litt skjevt ut, tatt noen dårlige valg, eller er i et miljø hvor ingen forstår deg? Ta kontakt med oss, så kan du bli med ut og gjøre verden litt bedre," skriver organisasjonen på sine nettsider.

Kilde: Plastpiratene

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken