Folkevandring på Tusenårsstien

  Tusenårsstien ble innviet torsdag kveld.

  Artikkelen er over 3 år gammel

  Prosjektleder Bjørn Syversen er overveldet over deltakelsen da Tusenårsstien ble offisielt åpnet i kveld.

  DEL

  Et sted mellom 250 og 300 unge og gamle hadde møtt fram på Hafslund hovedgård tidligere i ettermiddag for å være med på den første offisielle vandringen langs Tusenårsstien fra hovedgården og de 1000 meterne på historisk grunn opp til Borgarsyssel museum.

  14 stoppesteder

  Etter at ordfører Sindre Martinsen-Evje hadde erklært den historiske stien for åpnet, ble deltakerne trygt loset gjennom den én kilometer lange stien av historiker Trond Svandal – og ikke minst av skuespiller Knut-Erik Rønne, som fortalte historien med en humoristisk snert.

  Historiker Trond Svandal (t.h.) guidet deltakerne gjennom Tusenårsstien. Her er han sammen med ordfører Sindre Martinsen-Evje.

  Historiker Trond Svandal (t.h.) guidet deltakerne gjennom Tusenårsstien. Her er han sammen med ordfører Sindre Martinsen-Evje. Foto:

  Langs stien fortalte Svandal om den spennende historien på noen av de 14 stoppunktene som er satt opp langs Tusenårsstien. På disse stedene kan publikum lese historien om stedet. Og det er også mulighet for å få enda litt mer informasjon ved å trykke på lydknappen på hvert sted, noe som ikke minst vil være til stor nytte for synshemmede.

  – Helt suverent

  25 år gamle Stine Larsen fra Borgenhaugen var en av de mange som var med på den første offisielle vandringen på Tusenårsstien. Det blir nok ikke den siste gangen hun går de 1000 historiske meterne.

  artikkelen fortsetter under bildet

  Stine Larsen (25) fra Borgenhaugen synes det var mye spennende historie langs Tusenårsstien.

  Stine Larsen (25) fra Borgenhaugen synes det var mye spennende historie langs Tusenårsstien. Foto:

  – Det var mye interessant historie, og det er litt rart at jeg som sarping ikke har vært på flere av disse stedene tidligere. Jeg har vært på Kongehøien tidligere. Det var en kjempeflott tur, som jeg anbefaler til andre. Det var ekstra gøy i dag, ettersom vi hadde en så kunnskapsrik og god guide som Trond Svandal, skryter hun.

  Oddvar Klavestad var også med på turen, og hadde stort sett bare én ting å si etter at følget avsluttet vandringen i Ruinparken på Borgarsyssel museum.

  – Helt suverent, var hans dom.

  Kom fra Fredrikstad

  Katharina Hoffman fra Fredrikstad hadde tatt med seg barna Maren (4) og Mathias (6) fra Fredrikstad til Sarpsborg for å gå den historiske kilometeren.

  Maren (4) og Mathias (6) fra Fredrikstad synes det var mye spennende å se og oppleve langs den kilometer lange stien.

  Maren (4) og Mathias (6) fra Fredrikstad synes det var mye spennende å se og oppleve langs den kilometer lange stien. Foto:

  – Det var en veldig spennende tur, som jeg vil anbefale for de jeg kjenner i Fredrikstad, sier Fredrikstad-kvinnen, som avslører at hun har røtter i Sarpsborg.

  – Min far er fra Sandesund, mens min mor er fra Fredrikstad. Sånn sett føler jeg også litt tilhørighet til Sarpsborg, sier hun og benytter anledningen til å oppfordre aller sarpinger til å ta turen til Fredrikstad 9. september neste år. I anledning Fredrikstads 450-årsjubileum arrangerer Tamburforeningen gåtur fra Fredrikstad til Sarpsborg.

  En sti for framtiden

  1000 år på 1000 meter. Det er "slagordet" for innholdet langs Tusenårsstien. På flere av de 14 stoppestedene er det fullt mulig å ta en piknik eller bare en pause for å se utover landskapet, samtidig som man får seg en historieleksjon.

  – Tusenårsstien passer for alle. Det viktigste med denne stien er selvsagt historien, men samtidig får man beveget seg litt, sier prosjektleder Bjørn Syversen i Sarpsborg kommune til Sarpsborg Arbeiderblad etter endt tur.

  artikkelen fortsette under bildet

  Prosjektleder Bjørn Syversen i Sarpsborg kommune synes det var kjempemoro at så mange deltok på den første offisielle turen langs Tusenårsstien.

  Prosjektleder Bjørn Syversen i Sarpsborg kommune synes det var kjempemoro at så mange deltok på den første offisielle turen langs Tusenårsstien. Foto:

  Han er overveldet over at så mange som 250–300 fra barnevognalder og langt oppi 80-årene var med på denne første turen, med tanke på at værutsiktene bar bud om betydelige nedbørsmengder.

  – Det er helt fantastisk at så mange ble med på denne turen. Nå håper vi at så mange sarpinger og tilreisende som mulig gjennomfører turen – ikke bare nå i jubileumsåret, men også i årene som kommer, sier Syversen.

  For Tusenårsstien er så absolutt i tråd med Sarpsborgs målsetting med 1000-årsjubileet om at man med utgangspunkt i en stolt historie skal bidra til å skade varige verdier for framtidens Sarpsborg.

  – På disse 1000 meterne får man et innblikk i de viktigste epokene i norsk historie, sa historiker Trond Svandal under vandringen.

  Artikkeltags