Feiret den digitale domstolrevolusjonen

FORBEREDT: Denne trioen har forberedt Sarpsborg tingrett tilkobling av den digitale nettportale grundig.

FORBEREDT: Denne trioen har forberedt Sarpsborg tingrett tilkobling av den digitale nettportale grundig. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Aktørportalen er et viktig skritt i retning mot målet om papirløse rettsprosesser. Torsdag ble alle tingretter og lagmannsretter koblet til systemet for sikker elektronisk kommunikasjon mellom domstoler og advokater. I Sarpsborg tingrett ble merkedagen behørig feiret.

DEL

Det er advokatforeningen og domstoladminstrasjonen som har utviklet nettportalen mellom domstolene og brukerne. Foreløpig er portalen kun åpnet for advokater, men planen er at flere aktører vil få tilgang etter hvert.

Foto:

– Dette blir tidsbesparende sammenlignet med postgang. Aktørportalen vil i tillegg være kostnadsbesparende. Den forenkler arbeidsflyten både for saksbehandlere, dommere og advokater. Fleksibiliteten blir også langt større. Nå kan aktørene få varsel om nye dokumenter hvor som helst – når som helst. Siden det handler om mye sensitiv informasjon har portalen fått samme sikkerhetsnivå som nettbanker. Samtidig er den enkel i bruk. Miljøaspektet må heller ikke glemmes, mener tingrettsdommer Ragnhild Borgerud. Som sammen med Veronica Ruud Mannsverk og Iona Petcuci Moen utgjør den digitale komiteen ved Sarpsborg tingrett.

Lettere hverdag

I startfasen kan domstoler og advokater kun utveksle saksinformasjon og dokumenter i sivile saker. I tillegg inngår behandling av salærkrav for både straffe- og tvistesaker. Men på sikt er det meningen at flere personer og alle typer saker skal omfattes av den nye nettportalen .

Det betyr at aktørene i norske tinghus, bokstavelig talt, vil få en mye lettere hverdag. Bæring av store bunker med papirdokumenter inn- og ut av rettssalene vil snart være historie.

Godt utprøvd

Det nye systemet er godt utprøvd. Blant annet har vår nabodomstol ved utløpet av Glomma vært med som pilot i det nye domstolsprosjektet. Dermed er også barnesykdommene luket bort. Men selv om veien allerede lå klar, har også forberedelsene i tinghuset i Sarpsborg vært grundige. Blant annet har over nevnte trio holdt kurs saksbehandlere og 25 lokale advokater.

– Der var stemningen god. Både advokater og alle ansatte i tingretten ser fram til å komme i gang med aktørportalen, forklarer Iona Petcuci Moen.

Torsdag ble påkoblingen feiret. I Sarpsborg med egen portalkake bakt av Trude Engen.

– Høyesterett skal innlemmes i desember. Da vil alle landets domstoler være tilknyttet aktørportalen, forklarer tingrettsdommer Borgerud før hun og resten av staben ved Sarpsborg tinghus gjør seg klare til velfortjent kakekos.

Artikkeltags