Smilene og latteren satt løst da flyktninger fra Kolstad prøvde seg på ski for aller første gang.

Sammen med Leif Skaar ved Kjerringåsen Alpinsenter og Østfold Kollektivtrafikk inviterte Sarpsborg Arbeiderblad med 30 flyktninger til en spennende skidag.

– Jeg gleder meg – for jeg har aldri stått på ski før. Det blir spennende, sa Hassan Mohammed Jasad (20) mens han gjorde seg klar for å innta barnebakken på Kjerringåsen.

Stor pågangsvilje

Og spennende ble det. Ikke bare for dem som sto ned bakken, men også for oss som fulgte det hele trygt nederst i bakken. Og ikke minst for journalist, eksalpinist og langrennsentusiast Erik Langsæter som sporty stilte opp som «nedover-skiinstruktør». Han forsøkte etter beste evne å lose skidebutantene trygt ned bakken.

Bildeserie

BILDER: Skidag for flyktninger

Det ble mange gledeshyl – noen redselsskrik – og mye latter under skidagen. Det ble også mye knall og fall og i visse perioder lå de fleste strødd rundt i bakken.

Men pågangsviljen var stor og lysten til å lære så absolutt til stede.

– Hvordan klarer dere nordmenn dette, ropte syriske Osama lettere oppgitt etter å ha gått i bakken x antall ganger

En som holdt seg på beina og hadde en imponerende stil fra første stund, var Mohammad Tarek Almalat.

– Aldri stått tidligere?

– Nei, dette er min første gang på ski, svarte 16-åringen som svingte seg fint nedover bakken.

– Vært en god dag

Lille Kenda (4) fant også raskt balansen på skiene med hjelp av pappa Mak Kreker.

– Jeg synes hun var flink. Dette må vi prøve mer, sa faren som flyktet fra krigsrammete Syria og tok den farlige sjøveien fra Tyrkia til Hellas sammenmed kone, datter og sønn.

– Vi er så takknemlige for at vi fikk komme til Norge. Alt vi ønsker oss er frihet, sa han til SA mens han koste seg med vafler og drikke i kafeen etter endt økt i bakken.

For Kolstad-beboerne ble det et kjærkomment avbrekk i en ganske så monoton hverdag på mottaket. Mange av dem kom til mottaket da det åpnet for fire måneder siden og flere hadde faktisk ikke vært noe annet sted siden oktober.

– Dette er en god dag for meg. Jeg har gledet meg til å stå på ski. Det var litt vanskelig, men det er bare å øve, sa Daud Agharzadah fra Afghanistan.

Frivillighetskoordinator, Kristine Gustavsen, var med på skidagen.

– Dagene blir ensformige for mange så de er veldig takknemlige når de blir invitert med på aktiviteter som dette. Vi tar gjerne imot andre tilbud, sier Gustavsen.