Bøndene blokkerte utkjøring av mat

 All utkjøring av matvarer fra Asko i Vestby blir blokkert.

All utkjøring av matvarer fra Asko i Vestby blir blokkert. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

All utkjøring av matvarer fra Askos lager i Vestby ble fredag morgen blokkert av aksjonerende bønder.

DEL

SISTE:

Bøndenes protestaksjon mot landbruksoppgjøret fredag morgen ble avsluttet klokken 9. - Vi har oppnådd det vi ønsket, sier bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

- Vi har oppnådd det vi ønsket. Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier Bartnes til NTB.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen.

- Dette er en planlagt avslutning av aksjonen etter at blokaden er blitt gjennomført etter planen, sier Bartnes.

- Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene og ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

– Vi kommer ikke til å be politiet om å stanse aksjonen, så lenge det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner, sier André Tangerud – administrerende direktør i Asko Øst ved 07.00-tiden fredag morgen.

Noen minutter tidligere hadde det kommet melding om at politiet ville gripe inn for å stanse aksjonistene, men det viste seg å være feil.

Securitas gjorde politiet oppmerksom på at aksjonen foregikk på privat grunn, men foreløpig vil Asko altså ikke hindre bøndene i å stoppe utkjøringen av varer fra lageret.

– All utkjøring av varer fra Asko-lageret i Vestby vil bli stanset av bøndene inntil videre, opplyser leder i Østfold Bondelag – Svend Arild Uvaag til Moss Avis.  

– Det er god dialog mellom bedriften og bøndene på stedet. Bøndene får stå på stedet så lenge det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner og den alminnelige ferdsel ikke forstyrres, melder politiet i Follo ved 08.20-tiden.

Det står en lang rekke med lastebiler som ikke kommer ut av porten, men sjåførene kan ikke få gjort jobben sin så lenge porten er blokkert.  

– Dette er helt dust, sier ansatt som er bekymret for at frysevarene de har lastet  opp kan tine og bli bedervet.

Siden fryselageret hos Asko brant ned for noen uker siden, blir frossenvarer lastet om på lageret og kjørt direkte ut til butikkene.  

Aksjon etter brudd

Blant grossistlagrene som rammes av aksjonen er Askos sentrallager i Vestby.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksforhandlingene. I dag har bønder aksjonert langs veier og i butikker landet over. Nå trappes de sentrale aksjonene opp.

- Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes.

Han understreker at de ikke ønsker å ramme forbrukerne.

- Men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Lars Petter Bartnes.

– Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, sier Bartnes.

Disse grossistlagrene blir blokkert fra fredag morgen 19. mai kl 06.00:

Artikkeltags