Gå til sidens hovedinnhold

Sarpsborg Frp er skuffet over SVs holdning i Rygge-saken: – Uansvarlig å avvise

Artikkelen er over 3 år gammel

Tobias Brännström i Sarpsborg Frp synes stortingspolitiker Freddy Øvstegård (SV) reagerer for kraftig på USAs planer om en hurtig reaksjonsbase på Rygge.

– Det er skuffende at SV er så negativ til at basen på Rygge blir styrket, sier Brännström.

Reagere med jagerfly

Denne uka kunne Sarpsborg Arbeiderblad avsløre at amerikanske myndigheter ønsker å bygge en skalt QRA-pad på Rygge. Dette er en base for å kunne få fire jagerfly hurftig på vingene. USA har satt av rundt 90 millioner kroner i neste års forsvarsbudsjett for å realisere planene.

Bakgrunn: USA vil investere millioner av dollar på Rygge

Stortingsrepresentant Freddy Øvstegård er ikke begeistret for planene.

– Først og fremst er jeg kritisk til et militært prosjekt som binder oss mer til Trumps USA. Vi bør ha selvstendighet i forsvarspolitikken vår. Videre er jeg redd for at vi blir dratt inn i spenningene mellom USA og Russland gjennom dette, sa Øvstegård tidligere denne uka.

Les mer: Tar Rygge-saken opp i Stortinget

Det får lokalpolitiker Tobias Brännström til å reagere.

– For meg er dette uforståelige takter fra SV, der de ønsker å gå bort fra Nato-tanken. Det er uansvarlig å skulle være helt uavhengig av Nato-samarbeidet. Vi trenger i høyeste grad det samarbeidet, sier han.

Videre mener Tobias Brännström det er skuffende at ikke SV ønsker et styrket Rygge.

– For Østfolds del kan dette være positivt gjennom at vi får flere arbeidsplasser. Og vi får et styrket forsvar på Østflandet, sier han. Brännström frykter ikke at Norge blir et militært lydrike under USA.

– Vi tar fortsatt selvstendige avgjørelser og vurderinger i forsvarspolitikken. vi kan ikke si blankt nei til et slikt forslag. Det må vurderes først, og jeg ser fram til å få en grundig gjennomgang fra faglige myndigheter, sier han.

Orienterer på Stortinget

Og det skal saken. Forsvarsdepartementet påpeker at Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet. Nå skal saken drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité. SVs representant i komiteen, Gina Barstad, har også varslet at hun vil be forsvarsminister Frank Bakke Jensen skriftlig om svar på spørsmål i Rygge-saken.

– Jeg tror SV står ganske alene i denne saken, men det er synd at Freddy Øvstegård er så negativ i utgangspunktet. Jeg tror nemlig at det som blir sagt av politikere i denne saken blir lagt merke til, sier Brännström.

Kommentarer til denne saken