Nå kommer militær-kolonnene - dette har du ikke lov til

Forsvaret ber bilister som ser en miltærkolonne vise hensyn og ha tålmodighet.

Forsvaret ber bilister som ser en miltærkolonne vise hensyn og ha tålmodighet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ser du en militær kolonne er det noen ting du må passe på. Å kjøre forbi er ikke lov.

DEL

Fra og med fredag 7. september må du regne med å se militære kolonner flere steder i Østfold. Fredag kommer tysk materiell til Borg havn i Fredrikstad og da vil det dundre ut 20 kolonner.

Totalt vil rundt 40.000 militære være med på øvelsen som strekker seg fra Borg havn og helt opp til Sør-Trøndelag.

– De militære kolonnene vil i utgangspunktet holde fartsgrensen. Men i praksis vil farten likevel være noe lavere. Tung last bruker naturlig nok lengre tid på å komme opp i fart etter et kryss eller i oppoverbakker, sier kommandersersjant Kari Leinan i RSOM-bataljonen i Forsvaret.

Les også: Første NATO-skip har kommet til Norge – nå nærmer det seg storinnrykk på Borg havn

Kommer du bak en kolonne kan du ikke kjøre forbi, så fremt du ikke er på en firefelts vei.

– Øvrige trafikanter må ikke hindre eller forstyrre en militær kjøretøykolonne, disse skal ha fri vei. Det betyr at man i praksis ikke kan kjøre forbi en militær kolonne, med mindre man er på en fire felts vei. Det er ellers viktig å følge anvisninger gitt av politiet eller militærpolitiet, sier Anette Hauge i Statens vegvesen.

En militær kolonne har helt andre egenskaper enn vanlig kjøretøy og trafikk. Leinan oppfordrer folk til å ha tålmodighet.

– Husk at det tar lang tid å kjøre forbi en kolonne på 12 kjøretøy. Derfor bør du alltid tenke deg om to ganger før du velger å sette i gang en forbikjøring, sier hun.

TRIDENT JUNCTURE

NATO er verdens største militære allianse og utgjør fundamentet i forsvaret av Norge.

Trident Juncture er NATO-alliansens største øvelse, en såkalt høyprofiløvelse, og vil holdes i Norge i oktober-november 2018. Rundt 40.000 soldater fra en rekke land vil i denne perioden øve på å forsvare Norge. Forrige gang NATO arrangerte tilsvarende øvelse var i Portugal og Spania i 2015.

For Norge blir dette den største øvelsen på mange tiår, noe som igjen vil føre til at mange nordmenn vil merke at NATO øver i denne perioden. 

Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.

Øvelsen blir også en test for det gjeninnførte Totalforsvaret, som er den samlede innsatsen fra nasjonen i krise og krig – militært og sivilt.

Artikkeltags