400 så på helleristninger i mørket

FORTRYLLENDE: De 400 fremmøtte fikk se helleristninger i mørket.

FORTRYLLENDE: De 400 fremmøtte fikk se helleristninger i mørket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

400 personer møtte opp da fylkeskommunen onsdag arrangerte kveldslysning på helleristninger rundt Hafslund Hovedgård.

DEL

– Det ble en flott helleristningskveld. Hele 400 mennesker møtte opp, og det var en fantastisk interesse. Jeg tror ikke det er gjennomført noe lignende med så stor oppslutning noe annet sted i landet. Det ble veldig stemningsfullt på alle måter, og folk var veldig lydhøre og interesserte, sier Lars Ole Klavestad fra fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune til fylkeskommunens egne nettsider.

Klavestad var tolker og formidler av helleristningene også i fjor, og gjentok altså dette under årets arrangement. Den største forskjellen fra i fjor, var at det i år kom dobbelt så mange.

– Det er veldig artig å formidle Østfold-historien på denne måten. Det sier jo også litt at antallet frammøtte fra i fjor hadde doblet seg, sier Klavestad videre.

Han tror de frammøtte ble trollbundet av det de fikk se.

– Jeg tror de ble litt trollbundet under fullmånen og de tre majestetiske eiketrærne som er her, og med lyder og musikk fra bronselurer som trådte fram i silhuetten. Først samlet vi oss under landets største og mektigste lerketre inne i selve Hafslundparken. Det ga en fin start med en intro om landskapet her oppunder fossen. Med god lyssetting blir skyggevirkningen av helleristningene veldig flott, og folk får se noe de aldri har sett før. Bare det å være så mange samlet ute i mørket rundt én eneste lyskilde mot et granittberg er helt spesielt, nærmest som noe rituelt. Kanskje var det også slik disse bergene fungerte for 3000 år siden? avslutter han.

Artikkeltags