(Nettavisen) På Hovseterhjemmet trenger ikke de eldre å gå langt for å se en god, gammel klassiker. For nå har de fått sin egen kino på sykehjemmet.

- Det å gå på kino gjør vi jo alle fra tid til annen. Når sykehjemmet blir ditt hjem, er det kanskje ikke så tilgjengelig lenger, så for oss handler det om hele tiden å finne et tilbud som er mest mulig likt sånn de har levd tidligere, sier direktør Janne Sonerud i Unicare Omsorg til Nettavisen.

I tillegg til den splitter nye kinoen, har det private sykehjemmet sansehager, egen butikk, frisør, kafé, skybar, velværerom og treningsrom.

KORT VEI: Ideen om en kino kom fra de ansatte på sykehjemmet, og nå blir det fast kinosøndag for de eldre beboerne.

Egen popkorn-maskin

Ideen om en kino kom fra de ansatte selv på sykehjemmet.

- Da vi flyttet til nye Hovseterhjemmet, var det noen av de ansatte som kom til meg og sa at de hadde en drøm om å få laget en kino. Så hadde de funnet et lagerrom i kjelleren som kunne egne seg til det. Det syntes jeg var en strålende god idé, sier Sonerud.

Etter å ha tatt forslaget videre, fikk sykehjemmet de nødvendige investeringsmidlene, og de ansattes drøm kunne bli en virkelighet.

- Vi har fått ordenlige kinosaler fra Frogner kino, som skulle rives og rehabiliteres. Vi har fått opp lyd, lys og bilde, med surroundanlegg. Og selvfølgelig har vi en egen popkorn-maskin, sier direktøren stolt.

ANSATTES IDÉ: Da ansatte kom til Janne Sonerud, direktør i Unicare, og foreslo at de skulle lage en kino på sykehjemmet, syntes hun det var en strålende idé.

Fast kinosøndag

Også lokalsamfunnet vil bli involvert i kinodriften.

- Vi har tre ungdommer som bor i bydelen som har sagt at de har lyst til å arrangere kinokvelder og å videreutvikle tilbudet. Kvalitetsreformen «Leve hele livet» handler jo netopp om å skape gode opplevelser og møteplasser på tvers av generasjoner, sier Sonerud.

- Hvilke filmer vil dere vise?

- Noen av de eldre har sagt at de håper det ikke bare er gamle filmer som skal vises, så hva vi skal vise på kinoen tenker jeg vi må spørre beboerne om. Vi skal ha en fast kinokveld på søndager, og så vil vi videreutvikle tilbudet og kanskje ha én kveld til i uka, sier hun.

Hun sier de også vil invitere eldre som ikke bor på sykehjemmet.

- Det er ingen grunn til at eldre som bor på andre sykehjem ikke kan komme hit på kino eller at vi kan invitere hjemmeboende eldre som bor i nærområdet, sier Sonerud om tilbudet, som ikke vil koste de eldre noe.

- Det er også vanlig at man går et sted før eller etter kinoen, og på toppen av Hovseterhjemmet har vi Cæsar skybar, der vi har fått rekvisitter fra Hotel Cæsar og har egen øltappekran, legger hun til.

SKYBAR: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) besøker mandag Hovseterhjemmet, og fikk lov til å henge i sykehjemmets egen skybar.

Eldreministeren: - Helt supert

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) kan ikke få fullrost kinoen.

- Jeg synes det er helt supert at eldre får dette tilbudet, og jeg vil rose de ansatte som står bak initiativet. For meg er det viktig at eldre får en meningsfylt hverdag, og denne kinoen tror jeg vil skape stor glede hos både beboerne og de ansatte. Jeg håper derfor at flere sykehjem vil kunne hente inspirasjon fra dette tilbudet, sier Michaelsen til Nettavisen.

SUPERT: Jeg synes det er helt supert at eldre får dette tilbudet, sier eldreminister Åse Michaelsen om den nye kinoen på Hovseterhjemmet.

Paul Weaver

Michaelsen, som mandag ettermiddag åpner den nye kinoen, synes også at det flott at eldre og unge skal møtes på kinoen for nye filmopplevelser sammen.

- At ungdom være med på filmvisningen sammen med de eldre, vil skape hyggelige møter på tvers av generasjoner. Å legge til rette for generasjonsmøter er et viktig fokus i eldrereformen «leve hele livet» som regjeringen nylig la frem, og dette mener jeg er et flott tiltak for både eldre og unge, sier hun.

Hovseterhjemmet er Oslos største sykehjem, med totalt 163 plasser, og driftes av Unicare Omsorg.