Gå til sidens hovedinnhold

– Flere bør vaksinere seg

Artikkelen er over 5 år gammel

Folkehelseinstituttet er bekymret for den lave vaksinasjonsdekningen mot influensa. Den uroen deler kommuneoverlege Karianne Bergman.

Hun håper flere sarpinger vil vaksinere seg denne høsten.Alle over 65 år får i hvert fall en gylden mulighet neste uke. Da arrangeres nemlig den årlige massevaksineringen av de eldre.

– Dette har vi gjort i mange år, og oppslutningen er god. Årlig benytter mellom 1.500 og 1.700 eldre over 65 år seg av denne muligheten, opplyser Bergman.

Men helst skulle hun sett at flere vaksinerte seg, og i hvert fall de som befinner seg i risikogruppene.

For ifølge Folkehelseinstituttet ligger Norge langt under WHOs mål om 75 prosent influensadekning i risikogruppene. I Norge velger bare en av fem i risikogruppene å vaksinere seg.

Har vaksiner nok

Nær halvannen million mennesker har økt risiko for komplikasjoner på grunn av influensa. Det er anslått at det hvert år dør gjennomsnittelig 900 personer i Norge som følge av sykdommen.

– Å ta vaksinen er en enkel og effektiv måte å beskytte både seg selv og andre på, påpeker kommuneoverlegen.

Hun oppfordrer de som er under 65 år til å ta kontakt med sin fastlege for å vaksineres der.

– Vi har bestilt mer enn nok vaksiner. Fastlegene kan bestille det de trenger av oss, sier Bergman.

Den beste tiden å ta vaksinen på er på høsten.

– Det tar et par uker før vaksinen virker fullt ut. Men det er selvfølgelig aldri for sent. Folkehelseinstituttet anbefaler at vaksinen tas årlig, sier hun.

Vaksinerer to steder

Massevaksineringen av de eldre gjennomføres tre dager neste uke.

Mandag er stedet å møte opp Skjeberg Familiesenter. Både tirsdag og onsdag er det helsepersonell som setter sprøyter med vaksine på Lande Bosenter.

– Mange synes det er veldig koselig å komme hit disse dagene. Sanitetsforeningen hjelper til og selger kaffe og vafler, opplyser kommuneoverlege Karianne Bergman i Sarpsborg kommune.

Hun understreker at det ikke er nødvendig å bestille time på forhånd.

– Det er bare til å møte opp. Men det er viktig at alle tar med kontant betaling. Influensavaksinen koster 100 kroner. Dessuten tilbys det pneumokokkvaksine til 250 kroner, opplyser Bergman.

Beboere på sykehjem vil forøvrig få vaksinen der. De som mottar hjelp fra hjemmesykepleien og ikke er i stand til å møte ved vaksinasjonsstedene, kan få vaksinen hjemme.

Dette er risikogruppene

Disse blir av Folkehelseinstituttet oppfordret til å ta vaksinen:

● Alle fra fylte 65 år.

● Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.

● Gravide etter 12. svangerskapsuke.

● Barn og voksne med diabetes type 1 og 2.

● Barn og voksne med kronisk luftveissykdom (inkludert astma).

● Barn og voksne med kronisk hjerte- eller karsykdom, kronisk leversvikt, kronisk nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade.

● Personer med nedsatt infeksjonsforsvar.

● Personer med svært alvorlig fedme.

● Annen alvorlig eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko. Lege bør ta en individuell vurdering.

I tillegg til risikogruppene anbefales vaksine blant annet til helsepersonell som har pasientkontakt, primært for å beskytte andre.

Kommentarer til denne saken