Sarpsborg kommune retter fokus mot alkohol i idretten: – Skal være en alkoholfri sone

VIKTIG FOKUS: Liv-Torill Osland Lunde (til høyre) og Marit Pedersen i Sarpsborg kommune håper at idrettslagene i Sarpsborg tar alkovett på alvor. Det gjør i hvert fall Thomas Kolshus i Tune IL Håndball.

VIKTIG FOKUS: Liv-Torill Osland Lunde (til høyre) og Marit Pedersen i Sarpsborg kommune håper at idrettslagene i Sarpsborg tar alkovett på alvor. Det gjør i hvert fall Thomas Kolshus i Tune IL Håndball. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er viktig at idrettsklubbene har en alkoholpolicy, mener Sarpsborg kommune.

DEL

Som eneste i Østfold, er Sarpsborg kommune en Av-og-til-kommune. Gjennom forskning og erfaring har Av-og-til Lokalt utviklet et samarbeid med norske kommuner om alkovett og alkoholforebygging.

Ifølge Liv-Torill Osland Lunde i Sarpsborg kommune, rådgiver i enhet helse, retter nå kommunen et sterkt fokus mot alkoholpolicy i idrettsmiljøet.

– Mange unger kommer fra en familie der alkohol er et problem. Målet er at idretten skal være en alkoholfri sone.

For å skape tryggere rammer for barn i idretten, ønsker Sarpsborg kommune at byens idrettslag benytter seg av muligheten til å bli en Se & Bli sett-klubb.

– Nesten alle barn og unge har vært eller er aktive i idretten. Da er det spesielt viktig at idrettslagene har en alkoholpolicy. Vi skal ha trenere som ser ungen, men samtidig være bevisste på at de er rollemodeller, utdyper Lunde.

– Må bli ivaretatt

Rådgiver Marit Pedersen i enhet kultur, som jobber med idrett og folkehelse i Sarpsborg kommune, mener også at det å fronte et alkoholfritt idrettsmiljø for barn og unge er svært viktig.

– Idretten er et sted for alle, for enkelte kanskje et pusterom fra det å være hjemme. Da er det viktig at barnet blir ivaretatt og føler seg trygg, sier hun.

Pedersen påpeker at en må vite reglene på forhånd, hvis det for eksempel skulle skje at en trener nyter alkohol på et idrettsarrangement.

– Foreldrene skal vite at «dit er det trygt å sende ungen sin». Alkohol på idrettsarrangementer hører ingen steds hjemme, mener rådgiveren.

Å videreføre budskapet

Tune IL Håndball er en av klubbene i Sarpsborg som er en Se & Bli sett-klubb. Leder Thomas Kolshus mener det er et viktig, men ikke minst nødvendig tiltak.

– Styret er veldig positive og vi er i gang med å lage retningslinjene. Dette vil vi informere ut til trenere, foreldre og hjelpetrenere, og muligens ha det som et punkt på trenerkontraktene. Det skal være trygt å drive idrett i Tune, forteller han.

Den største utfordringen, ifølge Kolshus, er å videreføre budskapet og holde det varmt når nye ledere kommer inn.

– Tune kommer til å ha mer fokus på det nå, enn det som har vært. Man må ha klare retningslinjer når nye kommer inn. Vi hadde det oppe som tema i høst, og er klare for å gå videre.

– Det er jo det som har vært den store utfordringen i norsk idrett generelt. Vi ønsker å bistå idretten og sørge for at det blir et tema igjen, påpeker Marit Pedersen.

Felles holdning

Lunde tydeliggjør viktigheten av at alle i den aktuelle klubben har en felles holdning om alkovett.

– Hvordan det gjøres er opp til hver klubb. Poenget er å gjøre det trygt. Vi gjør dem oppmerksomme, bevisstgjør, følger opp og kan vise verktøyet. Vi kommer gjerne ut til klubben, forklarer hun.

– Mange har det nok litt «sovende». Idretten er for alle, da må det oppleves som et sted som er for alle. Barnet skal bli sett for det det er. Fin omdømmebygging for klubbene er det også, legger Marit Pedersen til, før hun avrunder:

– Sarpsborg idrettsråd har også vært med hele veien.

Mer om Av-og-til kan du finne her.

Mer om Sarpsborgs samarbeid med Av-og-til kan du finne her.

Artikkeltags