– Avstanden er stor. Nå må vi jobbe for å finne løsninger i mekling, sier forhandlingsleder og nestleder Lise Olsen i LO Stat i en pressemelding.

Stridens kjerne er at de ansatte krever samme vilkår som de hadde i Jernbaneverket overført til Bane Nor. Det dreier seg om arbeidstid-, beredskap. og turnusordninger, samt diett, seniordager, oppsigelsestid, reisetid, personalbillett og betalt spisepause.

– Ansatte er blitt lovet at vi ikke skal tape på etableringen av Bane Nor. I praksis er det akkurat det som kan skje, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) i meldingen.

De ansatte hadde i alt 35 møter med ledelsen i Bane Nor før jul, men partene kom ikke til enighet. LO Stat og Spekter videreførte forhandlingene etter jul, men disse ble brutt 11. januar.

– Vi ønsker ikke å kommentere krav eller tilbud nå. Vi forbereder oss til mandagens mekling, og vi håper at med meklers hjelp kan finne fram til en løsning som er god både for Bane Nor og de ansatte, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter til NTB onsdag.

I første streikeuttak er følgende tatt ut: 50 medlemmer i Trondheim, 16 medlemmer i Oslo og to medlemmer på Hamar. (ANB-NTB)