Nå får Jan Groth sin vei, familien: – Rørende og utrolig flott

Egen vei: Fen avdøde musikklegenden Jan Groth får en egen vei oppkalt etter seg på et boligfelt på Opstad. Foto: Jarl M. Andersen

Egen vei: Fen avdøde musikklegenden Jan Groth får en egen vei oppkalt etter seg på et boligfelt på Opstad. Foto: Jarl M. Andersen

Artikkelen er over 3 år gammel

Halvannet år etter at Harald Otterstad foreslo at den avdøde Jan Leonard Groth skulle hedres med en vei er det vedtatt.

DEL

Det skjedde i utvalg for kultur og oppvekst, tirsdag kveld.

– Dette er utrolig flott og rørende, sier sønnen Jonas onsdag ettermiddag.

– Først og fremst er vi i familien utrolig takknemlige, både til Harald, men også de til som har tatt avgjørelsen, legger han til.

Otterstad, mest kjent som advokat – men også lokal pop- og rockehistoriker, har lenge ivret for at Groth skulle få en vei oppkalt etter seg. I september la kommunen forslaget om at en vei på Greåker skulle navngis etter ham ut på høring.  Å døpe om avstikkeren av Moaveien, der Groth bodde, ble tidlig uaktuellt.

– Det være fordelaktig å finne en ny vei. Å døpe om en eksisterende vei kan være litt mer problematisk, sa Gunnar Falck i Sarpsborg kommune til NRK da.

Veien som faktisk skal bære Groths navn er en ny planlagt vei i boligområdet Opstad vest.

Større enn salmeboka?

- Jeg, uhm… Det er jo litt rart, jeg husker jo hvordan han regerte på å komme i salmeboka med to av tekstene sine og jeg tror at dette her hadde vært kanskje ennå større, sånn personlig sett, sier Jonas Groth.

– Det er noe han lille gutten fra Moa (Jans selvbeskrivelse, journ. anm.) sannsynligvis hadde vært ufattelig stolt av.

Det har gått over to år siden faren Jan døde.

– Jeg begynner jo å bli vant til det på en måte, men han er jo med meg hele tiden, forteller Jonas og trekker frem at han bruker Jans gamle Hammond-orgel på Glenghuset for tiden.

– Det vil jo bare forsterke den følelsen, det skal bli spennende.

– Et veinavn er jo noe som i utgangspunktet noe som skal være der for alltid.

Otterstad: – En gledens dag

– Det er svært gledelig og jeg synes det er veldig riktig overfor den perspnen vi snakker om at han får et varig minnesmerke, sier initativtaker Harald Otterstad onsdag ettermiddag.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor stor CVen hans er, han har spilt med så mange, legger han til.

Initiativ: Det er advokat og rockhistoriker Harald Otterstad som har tatt initiativ til at Jan Groth skal få en vei oppkalt etter seg. Foto: Jarl M. Andersen

Initiativ: Det er advokat og rockhistoriker Harald Otterstad som har tatt initiativ til at Jan Groth skal få en vei oppkalt etter seg. Foto: Jarl M. Andersen

Han berømmer samtidig kommunens saksbehandling.

– Det har tatt litt tid, men det har jeg forståelse for, for det har vært få aktuelle veier.

– Vi i familien retter også en stor takk til ildsjela Harald Otterstad, han er en helt spesiell person og kapasitet, en god venn av pappa.

«Jan Groths vei»

En ting er imidlertid endret fra forslaget, navnet på veien. Det opprinnelige forslaget lød «Jan Leonard Groths vei», mens veien skal døpes «Jan Groths vei».

Artikkeltags