120 feiret alternativ jul

Frivillige hadde pyntet flotte langbord til de rundt 120 personene som feiret julaften på EPA.

Frivillige hadde pyntet flotte langbord til de rundt 120 personene som feiret julaften på EPA. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Margrethe Stang er nærmest rørt over hvordan Sarpsborg-samfunnet stilte opp da hun arrangerte alternativ jul for rundt 120 personer i EPA på julaften.

DEL

Da Margrethe Stang for alvor lekte med ideen om å gi ensomme i Sarpsborg en alternativ jul på EPA, tenkte hun at 15–20 personer ville blir med på initiativet. I slutten av forrige uke hadde imidlertid 80 personer meldt sin ankomst til å feire jul sammen med fremmede.

120 kom

Og da julen ble ringt inn på julaften, var det rundt 120 personer, alt fra babyer til flere eldre, som tok plass ved de julepyntede langbordene for å få servert nydelig julemat og senere få en hyggelig julepresang.

Initiativtaker Margrethe Stang, som nå har startet foreningen Julaften Sarpsborg, er ikke sen med å omtale den alternative julefeiringen på EPA som en suksess.

– Dette er første gang vi arrangerer julaften i en slik stor skala. Vi erfarte at vi har noen læringspunkter foran neste år, men alt i alt så var dette arrangementet en stor suksess og viser at det er behov for et slik tilbud i Sarpsborg, sier Stang til Sarpsborg Arbeiderblad.

Stort engasjement

Hun er overveldet over det engasjementet folk i lokalsamfunnet har vist i forbindelse med hennes ønske om å gi ensomme personer i Sarpsborg en hyggelig og minnerik opplevelse.

– Vi har vært 15–20 frivillige i alle aldre i sving med alt fra gavepakking, pynting av bord, hente granbar i skogen, gi bort mat, kaker, kaffe og brud. Etter at jeg gikk ut i media med ønske om gaver har både butikker og privatpersoner gitt gaver, og bedrifter har uoppfordret gitt penger. Jeg er rørt av det engasjementet som dette arrangementet har skapt. Da vi på slutten av arrangementet hadde en hel familie som ikke kom seg hjem, kom det en maxitaxi og hentet dem og kjørte dem trygt hjem. Det er rørende å se et slik engasjement, sier Stang, som kun har møtt velvilje fra bedrifter og privatpersoner i forbindelse med den alternative julefeiringen.

Stor giverglede

– Vi har fått så mye mat fra Coop Extra, Jenseg, Mills, Quality Hotel og andre at deltakerne fikk med seg en pose med mat i tillegg til maten de fikk servert på julaften. Og ennå har vi overskudd av mat som vi gir til Varmestua, sier Stang, som ikke er i tvil om at dette tilbudet skal videreføres.

– På et slik arrangement har vi gjester i alle aldre, fra forskjellige land og med forskjellige utgangspunkt. Vi var på forhånd litt spente på hvordan alle disse skulle gå sammen, og med fasiten i hånd kan vi trygt slå fast at dette gikk veldig bra. Vi skal ikke se bort fra at det er knyttet vennskapelige bånd mellom mennesker etter denne julekvelden, som kanskje ville vært utenkelig før arrangementet, sier Margrethe Stang til Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken