Gå til sidens hovedinnhold

Satt selv mutters alene på julaften

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå åpner Hege-Kristin Sætre-Groth og ektemannen hjemmet sitt for ensomme sjeler i jula.

– Jeg har selv opplevd å være helt alene på julaften. Det var ikke gøy.

Hege-Kristin Sætre Groth og ektemann Bjørn Inge Groth ble grepet av antallet ensomme i jula da temaet kom i søkelyset i riksmediene for et par år siden, og har latt seg inspirere.

– Det blir bare Bjørn og meg på julaften, og vi fant ut at det hadde vært koselig å glede noen som kanskje sitter helt alene i år. Vil vil be dem hit på julemiddag og julegaver, i det hele tatt en julefeiring. Vårt motto er at ingen skal sitte alene på julaften, understreker Hege-Kristin.

Byr på tradisjonell julefeiring

Derfor oppfordrer nå ekteparet alle som frykter at de kan bli sittende alene på julekvelden til å kontakte dem via e-post (hegekristingroth@yahoo.no). De har plass til to personer.

– Vi har egentlig bare lyst til å tilby dem en rolig og fin kveld, med god mat, sier ektemann og kokk Bjørn Inge Groth.

 

– Det blir en vanlig norsk jul, med ribbe, julepølse, sosisser, gaveutdeling og riskrem til dessert, selvfølgelig, supplerer kona. De håper og tror det vil bli en hyggelig opplevelse for alle parter.

– Flere burde gjøre det

De to håper også at flere vil åpne hjemmene sine for ensomme mennesker i jula. Det er det flere grunner til.

– Jeg vet hvordan det er, og tror nok det er mange her i Sarpsborg som ikke har noen å dra til, eller noen som kommer til dem, på julaften. Det bør ikke nødvendigvis være eldre, det kan være andre årsaker til at de sitter alene, påpeker Hege-Kristin.

– Jeg vet også av erfaring at juletida er høytid for selvmord, fordi man ikke har noen å være sammen med. Jeg tror det er mange flere som er alene enn vi tror. Mørketallene er nok store. Jeg sa ikke ifra til noen den gangen jeg satt alene, legger hun til.

– Mange tenker kanskje at de ikke vil forstyrre andre, eller trenge seg på, tror Bjørn.

Skal kjenne juleglede

Ekteparet synes det er synd at det er slik, og ønsker overhodet ikke at deres julegjester skal føle på noe slikt.

– Vi håper at de som kommer hit kan få kjenne på litt juleglede, kanskje huske den følelsen fra da man var barn, sier Bjørn og smiler.

Ekteparet Groth starter julekvelden med konsert i Metodistkirken.

– Dattera mi er med og synger i koret, så vi må selvfølgelig se på henne. Våre gjester er hjertelig velkomne til å være med. Etter det er det tilbake hit for å spise. Så slapper vi av og åpner julegaver. Våre gjester får selvfølgelig også. Vi tar desserten utover kvelden. Så er det bare å prate og kose seg. Det blir en hel ettermiddag og kveld med julefeiring, lover Hege-Kristin.

Ekteparet kan kontaktes på e-postadressen: hegekristingroth@yahoo.no. De håper alle som har lyst til å feire jul med dem, skriver en e-post (og legger ved ønskeliste). Ekteparet har for øvrig to katter, så man bør ikke være allergisk.

Kommentarer til denne saken