Kongens tale til Sarpsborg

Kongens tale ved markeringen av Sarpsborgs 1000-årsjubileum
Av
Publisert

Stortingspresident

Fylkesmann

Ordfører

Kjære alle sammen!

En vårdag i år 1016 kom kong Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige, seilende opp Glomma med sine vikingskip. På vei oppover elven fikk han øye på neset som stakk ut ved den store Sarpefossen. Det var et ideelt sted for å anlegge en borg. Her gikk han i land og fikk bygget en 650 meter lang og syv meter høy voll som omsluttet hele neset. Innenfor vollen staket han ut veier og tomter, slik at handelsfolk og håndverkere kunne bosette seg.

Han bygget også en kongsgård— kalt Borg eller Borregaard, og en kirke. Slik ble Sarpsborg til – byen ved fossen. Deres by.

Jeg lurer på hvor lang tid det hadde tatt i dag å gjøre det samme som han gjorde på ett år.

Kanskje det hadde gått.

Sarpsborg vokste og ble et viktig knutepunkt mellom kyst og innland. Byen utnyttet de mulighetene som lå her fra naturens side – ved Glommas bredder og den store Sarpefossen. Allerede på 1600-tallet lå noen av Norges største sagbruk her, og mot slutten av 1800-tallet var Sarpsborg på vei inn i industrialderen. Noen av landets største industribedrifter vokste frem her, og ble verdensledende innenfor sine bransjer. Byen ved fossen ble nå en av Norges ledende industribyer. Fra havnen i Sarpsborg ble varer eksportert til hele verden.

Byen deres har opplevd både motbør og oppgangstider. I dag er Sarpsborg et levende sentrum i Østfold. Og i dag – på Olavsdagen, når vi markerer at det er 1000 år siden Olav kom seilende opp elven, er Sarpsborg en multikulturell by som henter impulser utenfra – slik også Kongen den gangen gjorde. Mennesker fra ulike land over hele kloden har bosatt seg og lever gode liv her.

Skulpturen foran oss, som snart skal avdukes, har allerede høstet internasjonal oppmerksomhet. Kunstneren, Finn Eirik Modahl, har gitt kunstverket navnet «Genesis». I skulpturen fremstilles en ung Olav – i skikkelsen til et nåtidig ungt menneske med stort potensial og ambisiøse mål for fremtiden. Det passer jo riktig bra – kanskje særlig når man har nådd en anselig alder, slik tilfellet er med Sarpsborg.

Gratulerer med tusenårsjubileet!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken