81-åringen dømt til 13 års fengsel for Bjørnstad-drapet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En 81 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til 13 års fengsel for å ha skutt og drept kona si i Sarpsborg i fjor.

DEL

Mannen sto tiltalt for å ha skutt sin 72 år gamle kone med rifle mens hun lå i senga 17. mars i fjor. Han har forklart at det ikke var meningen å treffe kona da han tok fram våpenet etter at de hadde kranglet.

Straffen er den samme som da Sarpsborg tingrett behandlet saken tidligere i år.

Krever 13 års fengsel for 81-åring 

– Med vilje

Lagmannsretten skriver i dommen at retten er overbevist om at mannen skjøt sin kone i hodet med viten og vilje og med den hensikt å drepe henne.

Det var mannen selv som ringte nødnummeret og forklarte at han hadde skutt henne fordi han ikke orket å høre på kjeftingen hennes. Lagmannsretten anser 81-åringens senere forklaringer om at skuddet var et vådeskudd som motivert av et ønske om å unndra seg straffansvar.

Lagmannsretten skriver videre i dommen at 81-åringen underveis i etterforskningen "har tilpasset forklaring til det bevismaterialet han er blitt presentert".

81-åring kjent skyldig i konedrap 

Forsvarsløs person

Etter lagmannsrettens syn foreligger det en rekke skjerpende omstendigheter i saken. I dommen heter det at det ikke var et "typisk affektdrap".

81-åringen hadde over lengre tid ergret seg over situasjonen og hadde både "tid og anledning til overveielser og til å ombestemme seg".

"Det er videre skjerpende at drapet ble begått av en av avdødes nærmeste og at det skjedde i hennes eget hjem, der hun skal føle seg trygg. Drapet ble begått på en forsvarsløs person som lå i sin seng, som var syk og lite mobil" heter det i dommen.

I en så alvorlig sak som dette, mener lagmannsretten at heller ikke tiltaltes alder, helse og soningsforhold kan tillegges vekt av betydning. (©NTB)

Artikkeltags