Tilstår å ha ranet to Oilers-spillere

GATERAN: To ishockeyspillere fra Stavanger Oilers ble fraranet mobiltelefoner og en lommebok ved jernbaneunderganger i Glengshølen i vinter. Tre menn i begynnelsen av 20-årene erkjente i retten i går at de sto bak ranet og ba om unnskyldning.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

GATERAN: To ishockeyspillere fra Stavanger Oilers ble fraranet mobiltelefoner og en lommebok ved jernbaneunderganger i Glengshølen i vinter. Tre menn i begynnelsen av 20-årene erkjente i retten i går at de sto bak ranet og ba om unnskyldning.FOTO: GEIR BJØRNSTAD

Artikkelen er over 5 år gammel

De to Stavanger Oilers-spillerne opplevde å bli ranet med pistol etter en bytur i Sarpsborg etter en eliteseriekamp i Sarpsborg.

DEL

Natt til søndag 1. februar i år var de to spillerne på landets beste hockeylag en tur på byen i Sarpsborg, etter at de kvelden i forveien hadde tapt 2–3 mot Sparta i et fyrverkeri av en hockeymatch i eliteserien.

Avslutningen på helgen i Sarpsborg ble imidlertid av det skremmende slaget for de to eliteseriespillerne. For på vei til et nachspiel, ble de to fraranet sine mobiltelefoner og en lommebok av tre maskerte menn. Den ene av ranerne holdt også en pistol rettet mot en ung kvinne som hadde tatt på seg oppgaven med å vise de to rogalendingene på rett spor til adressen de skulle til.

Erkjente straffskyld

I går startet rettssaken mot de tre mennene i 20-årene som er tiltalt for pistolranet i Sarpsborg tingrett.

Alle tre erkjente straffskyld for tiltalen som lyder på ran av de to hockeyspillerne og trusler mot kvinnen som fikk pistolen rettet mot seg, noe de for øvrig har gjort helt siden den første avhøret som ble gjort noen timer etter ranet.

Jeg skyldte noen penger og sa på tull «la oss rane noen

Ranstiltalt 20-åring i retten

I sine forklaringer sa alle de tre tiltalte at ranet på ingen måte var godt planlagt, selv om en 20-åring, som var den som hadde pistolen, fortalte retten at han noen timer i forveien hadde «køddet» med at de skulle rane noen. De tre mennene hadde vært på et utested i Sarpsborg sentrum og drukket før de gjennomførte ranet.

Fikk ikke penger

Alle tre fortalte at det startet som tull, men at de trengte penger til å kjøpe mer alkohol. Dette resulterte i at de gjennomførte ranet i Glengsgata – like ved jernbaneunderganger i Glengshølen. Ranet resulterte imidlertid ikke i at de fikk tak i kontanter – bare to mobiltelefoner, sertifikat og bankkort.

– Jeg skyldte litt penger og sa på tull «la oss rane noen. Jeg vet ikke hvorfor det ble gjort, forklarte den 20 år gamle pistolmannen i retten.

Aktor i saken, politiadvokat Nils Vegard, la ned påstand om tre års fengsel for de tre ranerne.

Ranerne ba offeret om unnskyldning

Kvinnen i begynnelsen av 20-årene som ble truet med pistolen satte pris på at ranerne ba henne om unnskyldning.

Etter at kvinnen, som hadde tilbudt seg å gå en liten omvei hjem fra byen denne natten for å vise de to tilreisende hockeyspillerne veien, forklarte seg i Sarpsborg tingrett i går om hvordan hun opplevde dramaet i Glengshølen.

Etter å ha avgitt en stødig forklaring for retten spurte «pistolmannens» forsvarer, advokat Harald Otterstad, om hans klient fikk lov til å si noe til henne. Noe han fikk lov til.

20-åringen ba kvinnen om unnskyldning og forsikret henne om at hun ikke hadde noen grunn til å frykte ham dersom de skulle møtes på gaten.

– Jeg er ikke en slik person, sa 20-åringen, som i retten også erkjente at han hadde inntatt en slags lederrolle i ranet.

Også de to andre fulgte opp med å be om unnskyldning for det de hadde gjort.

– Dette setter jeg veldig stor pris på, svarte den unge kvinnen, som nå håper å kunne legge saken bak seg.

De to Stavanger Oilers-spillerne forklarte seg for retten via telefon.

Den 20 år gamle «pistolmannen» er norsk statsborger, mens 23-åringen er somalisk statsborger som kom til Norge i 2012. Tredjemann er kurder fra Iran.

De tre ble pågrepet etter at politiet ransnatten fulgte fotspor i snøen fra åstedet og fram til et bolighus i sentrum.

Artikkeltags