Gå til sidens hovedinnhold

Politiet er ikke sikre på årsaken til at spedbarn døde, men har siktet faren

Artikkelen er over 4 år gammel

Dødsfallet skjedde i Østre bydel 16. februar i år og faren er nå siktet, og varetektsfengslet i fire uker, for å ha forlatt barnet i hjelpeløs tilstand.

Barnefaren ble varetekts for fire uker av Sarpsborg tingrett forrige onsdag. Barnefaren anket kjennelsen til lagmannsretten, som på sin side har forkastet anken. Det innebærer at barenfaren blir sittende varetektsfengslet fram til 29. mars, med brev- og besøkskontroll fram til onsdag kommende uke.

Påtalemyndigheten mener faren har hensatt den fire måneder gamle babyen i hjelpeløs tilstand, og har siktet ham for overtredelse av straffelovens paragraf 288.

- Etterlot barnet i badebalje

– Vitnebeskrivelser gjør at vi mistenker at siktede har etterlatt barnet i en badebalje på baderommet. Vi er ikke sikre på dødsårsaken, men en av hypotesene går på at barnet har fått i seg vann, forteller politiadvokat Anette Sogn til NRK Østfold.

Som Sarpsborg Arbeiderblad tidligere har omtalt, satte politiet rutinemessig i gang full etterforskning etter at det fire måneder gamle barnet ble funnet død i en leilighet i Østre bydel. Politiet beskrev da dødsfallet som mistenkelig, men ville ikke kommentere hvorfor. Politiadvokat Sogn sier til NRK at vitneforklaringer fra et familiemedlem og helsepersonell som kom til stedet har underbygget historien.

Straffeloven § 288

  • Med fengsel inntil 3 år straffes den som hensetter en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp eller helse. På samme måte straffes den som unnlater å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand som vedkommende har en plikt til å dra omsorg for.

Kilde: lovdata.no

 

– Jeg vil understreke at politiet har omfattende undersøkningsplikt i denne typen saker. Det er i alles interesse å finne ut hva som skjedde med det lille barnet. Derfor fortsetter også etterforskningen, for å søke nødvendige svar og omstendighetene rundt dødsfallet, sa krimsjef Kai Andersen til Srpsborg Arbeiderblad i februar.

Forsvarer: Faren mener forklaringen er feil

– Han mener forklaringen som har kommet er feil. Han er ulykkelig over det som har hendt, men mener han ikke er til å klandre, sier advokat Thorer Ytterbøl, farens forsvarer, til NRK Østfold.

Forsvarer Ytterbøl sier til NRK at de ikke har tatt stilling til om de vil anke vidre. Politiadvokaten sier til NRK at de ønsket mannen varetektsfengslet slik at han ikke skal påvirke vitner. Hun beskriver også at det er en viss fare for at han kan forlate landet.

I likhet med tingretten mener også lagmannsretten det foreligger fare for bevisforspillelse.

- Lagmannsretten mener videre det er en reell og konkret mulighet for at siktede - dersom han løslates - vil forspille bevis, og det er sannynslighetsovervekt for at denne muligheten vil bli benyttet. Det skal foretas supplerende avhør av både siktedes ektefelle og av datteren. Dersom siktede løslates, er det sannynslighetsovervekt for at han vil søke å påvirke disses forklaringer, står det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.