Gå til sidens hovedinnhold

Gutt (4 md.) døde i badebalje – faren siktet for uaktsomt drap

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet har utvidet siktelsen mot barnefaren til også å gjelde uaktsomt drap etter at en fire måneder gammel gutt døde i sitt eget hjem 16. februar i år.

Det kom fram da faren i begynnelsen av 30-årene ble framstilt for fire nye uker i varetekt i Sarpsborg tingrett klokka 09.30 onsdag formiddag.

Har sittet varetektsfengslet

Det var 16. februar i år nødetatene rykket ut til en leilighet i Østre bydel i Sarpsborg sentrum etter å ha fått melding om en død baby. Helsepersonell som kom til stedet forsøkte å gjenopplive spedbarnet i vel en time før de måtte gi opp og konstatere at gutten var død.

Politiet iverksatte etterforskning av de omtalte som et mistenkelig dødsfall.

Straffeloven § 288

  • Med fengsel inntil 3 år straffes den som hensetter en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp eller helse.
  • På samme måte straffes den som unnlater å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand som vedkommende har en plikt til å dra omsorg for.

Kilde: lovdata.no

 

Et par uker senere ble barnefaren pågrepet og siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 288, ved at han skal ha forlatt den fire måneder gamle babyen i hjelpeløs tilstand. Sarpsborg tingrett besluttet at faren skulle varetektsfengsles 1. mars i år. Lagmannsretten opprettholdt kjennelsen en drøy uke senere.

Da dommerfullmektig Camilla Mordt satte fengslingsmøtet i rettssal 5 i Sarpsborg tingrett i formiddag, opplyste politiadvokat Anette Sogn at politiet har utvidet siktelsen til også å gjelde uaktsomt drap på den fire måneder gamle gutten (straffelovens paragraf 281).

Straffeloven § 281

  • Med fengsel inntil 6 år straffes den som uaktsomt forvolder en annens død.

Kilde: lovdata.no

 

– Bakgrunnen for at politiet nå har oppjustert siktelsen er basert på de etterforskningsskritt som er gjort, blant annet avhør, sier Sogn til Sarpsborg Arbeiderblad etter endt fengslingsmøte.

Dødsårsaken ikke klar

Hun opplyser at den foreløpige obduksjon ved Rettsmedisinsk institutt (RMI) ikke har kunnet fastslå noen dødsårsak, men at de opplysningene politiet har per i dag indikerer sterkt at den fire måneder gamle gutten døde av drukning. Faren er i tillegg til uaktsomt drap også siktet for å ha forlatt gutten i hjelpeløs tilstand, ved at barnet skal ha blitt satt i badebaljen mens faren forlot rommet.

Barnefaren nekter straffskyld for begge postene i siktelsen, og begjærte seg selv løslatt.

Hans forsvarer, høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl, ba også retten om å løslate hans klient, og mener det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke ham for å ha gjort det siktelsen går ut på.

 

– Vi mener det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke om at min klient har gjort noe straffbart. Vi har ikke noe klart og entydig bevisbilde i saken og den foreløpige obduksjonsrapporten sier heller ingen ting om dødsårsaken. Det kan derfor ikke legges til grunn at han døde av drukning, sier Ytterbøl og viser til at den avdøde gutten også hadde vært syk i løpet av den korte levetiden han fikk.

Vil tilbake til hjemlandet

Politiadvokat Anette Sogn begrunnet videre varetektsfengsling av faren med at det foreligger skjellig grunn til mistanke, og at det foreligger unndragelsesfare.

Den siktede mannen er flyktning og har ikke noen sterke bånd til Norge annet enn sin egen familie. Den siktede faren har også ved flere anledninger gitt et klart uttrykk for at han bare vil reise tilbake til hjemlandet.

Politiadvokaten opplyser at påtalemyndigheten tar sikte på å holde faren varetektsfengslet fram til en hovedforhandling.

– Det gjenstår fortsatt en del etterforskningsskritt. I tillegg venter vi på den endelige obduksjonsrapporten fra RMI, som er ventet medio mai, og det blir også foretatt en judisiell undersøkelse av siktede som skal være ferdig i midten av juni. En hovedforhandling vil ikke skje før etter sommeren, sier Anette Sogn.

Dommerfullmektig Camilla Mordt i Sarpsborg tingrett besluttet i ettermiddag at den siktede faren kan holdes varetektsfengslet fram til 26. april.