Gå til sidens hovedinnhold

Mener Schengen-regler ga ham rett til å røyke hasj

Artikkelen er over 4 år gammel

Da 37-åringen sto tiltalt for blant annet hasjrøyking, mente han at Schengen-regelverket tillater ham å røyke hasj i Norge.

I slutten av forrige måned sto 37-åringen tiltalt for flere forhold han begikk en søndag i november 2015.

Spyttet på politistudent

Denne søndagskvelden fikk politiet melding om at 37-åringen var svært ruset og truet andre med kniv. Han hadde også et sår i hodet og politiet som kom til stedet besluttet at han skulle framstilles for lege, og tok han med til legevakta i Sarpsborg. Under transporten framsatte han flere trusler mot politibetjenten og politistudenten som utførte oppdraget. På legevakten i Sarpsborg sparket han politistudenten i beinet. Legevakten i Sarpsborg ønsket å få tatt bilde av 37-åringen hode grunnet hodeskaden og politiet kjørte ham derfor til sykehuset på Kalnes.

Her fortsatte 37-åringen å være aggressiv, og han spyttet på politistudentene han noe tidligere på kvelden hadde sparket i beinet.

Schengen-regelverk

Under hovedforhandlingen i Moss tingrett i forrige måned nektet 37-åringen straffskyld for vold og trusler mot politiet og for å ha spyttet på politistudenten. Han begrunnet sitt standpunkt med å nekte straffskyld med at han ikke husker noe og at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene. Moss tingrett fant imidlertid at han var skyldig etter tiltalen.

Tiltalen gjaldt også at han den samme dagen hadde brukt hasj i Råde.

37-åringen erkjente at han hadde brukt hasj, men erkjente ikke straffskyld fordi han mente han hadde lov til å bruke hasj. Han forklarte at han har fått foreskrevet dette fra en lege i Amsterdam og gjorde det gjeldende at han som følge av Schengen-regelverket hadde anledning til å bruke hasj også i Norge.

- Må selv dokumentere

Denne forklaringen festet ikke retten lit til og han ble også dømt for å ha brukt hasj.

– Når det gjelder bruken av hasj, bemerker retten at tiltalte ikke har framlagt noen dokumentasjon på at han har fått foreskrevet hasj av lege i Amsterdam. Retten går dermed ikke inn på noen vurdering av om han ville ha adgang til å bruke hasj i Norge, dersom hasjen var foreskrevet av nederlandsk lege. Selv om det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden for tiltaltes skyld, må tiltalte påregne å selv dokumentere påstått lovlig bruk av et ellers ulovlig narkotisk stoff, står det å lese i dommen fra Moss tingrett.

37-åringen ble dømt til fengsel i 30 dager, som er gjort betinget med en prøvetid på to år.