Politiet trapper opp jakten på busskur-vandalene

Politiet ber nå publikum om hjelp til å få tak i den eller de som står bak de mange hærverkene på en rekke busskur i Sarpsborg de siste ukene. 5. november ble glassruta i busskuret her i Rosentkrantz' gate i Sarpsborg sentrum pulverisert, og mange andre busskur har lidd samme skjebne.

Politiet ber nå publikum om hjelp til å få tak i den eller de som står bak de mange hærverkene på en rekke busskur i Sarpsborg de siste ukene. 5. november ble glassruta i busskuret her i Rosentkrantz' gate i Sarpsborg sentrum pulverisert, og mange andre busskur har lidd samme skjebne. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet ber publikum om hjelp til å finne de som står bak skadeverkene på flere busskur og lysstolper i Sarpsborg de siste ukene.

DEL

Sarpsborg Arbeiderblad har siden begynnelsen av november skrevet flere saker som omhandler busskur i Sarpsborg som har blitt utsatt for omfattende skadeverk i form av at vandaler har knust rutene på disse skurene.

Ingen mistenkte foreløpig

I tillegg til omfattende skadeverk på en rekke busskur, har det ved flere anledninger i høst vært utført skadeverk på lysstolpene som er satt opp langs gangstiene i Kulåsparken. Tidligere i høst ble disse først regelrett veltet over ende, mens flere av dem i løpet av de siste ukene har fått glasskuplene knust.

I forrige uke meldte Sarpsborg kommune at skadeverkene på lysstolpene i byparken vil koste Sarpsborg kommune flere hundre tusen kroner å reparere. Dette er penger som kunne vært brukt på en rekke andre gode kommunale tiltak.

Når det gjelder skadeverkene på busskurene, så har ikke Sarpsborg Arbeiderblad fått noen eksakt sum på hva det vil koste å reparere disse, men ifølge krimsjef Kai Andersen i Sarpsborg-politiet etterforsker politiet nå dette som grovt skadeverk.

– Sarpsborg kommune har anmeldt grovt skadeverk på flere busskur som er utsatt for skadeverk, der det er gjort skade for store summer, sier krimsjefen, og gir avisen oversikt over hvilke busskur som har blitt utsatt for slik skadeverk:

* 1. november: Knust rute i busskur i C.E. Holters vei på Alvim.

* 5. november: Knust rute i busskur i Rosenkrantz' gate i sentrum.

* 7. november: Rute på taxiholdeplass i Kulåsgata er knust, det samme gjelder overbygget der man kan sette sykler og handlevogner.

* 8. november: Knust rute i busskur i Korsgata ved Sirkustomta.

* 10. november: Knuste ruter i to busskur i Pellygata i sentrum.

Ingen er foreløpig mistenkt for å stå bak disse skadeverkene.

– En viss systematikk

– Vi har gjort en del etterforskningsskritt, som blant annet innebærer avhør av vitner og personer i konkrete ungdomsmiljøer, men vet foreløpig ikke hvem som står bak. Det vi imidlertid ser er at skadeverket bærer preg av en viss systematikk og at det er skader for store verdier. Trolig har den eller de som står bak brukt en eller annen slaggjenstand for å knuse rutene, sier krimsjef Kai Andersen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Politiet er overbevist på at det sitter noen der ute som har opplysninger og informasjon som kan føre til at vi finner den eller de som står bak dette meningsløse skadeverket.

Krimsjef Kai Andersen om de mange busskur-hærverkene de siste ukene

Men politiet er innstilt på å finne den eller de som står bak og stille disse til ansvar, og vil bruke alle nødvendige ressurser for å få satt en stopper for dette meningsløse hærverket.

artikkelen fortsetter under bildet

Krimsjef Kai Andersen i Sarpsborg-politiet sier at politiet er overbevist om at det sitter noen der ute med informasjon om hvem som står bak de mange busskur-hærverkene denne måneden, og oppfordrer disse til å ta kontakt med politiet.

Krimsjef Kai Andersen i Sarpsborg-politiet sier at politiet er overbevist om at det sitter noen der ute med informasjon om hvem som står bak de mange busskur-hærverkene denne måneden, og oppfordrer disse til å ta kontakt med politiet. Foto:

– Dette er en sak vi ser svært alvorlig på. Her forsøker Sarpsborg kommune å legge til rette for oss innbyggere både med praktiske løsninger og ikke minst en forskjønning av byen. Vi som innbyggere i Sarpsborg kan ikke bare sitte og se på at det er noen som åpenbart ikke har respekt for det offentliges eiendom og begår slikt skadeverk. I tillegg til at skadeverket bidrar til å skape utrygghet hos publikum, er det svært kostbart å få reparert skadene. Dette er penger som kunne vært brukt på andre gode tiltak i byen vår. Dette kan vi rett og slett ikke akseptere, og nå oppfordrer vi publikum som vet noe eller har tips i saken om å ta kontakt med politiet. Vi trenger, sier krimsjef Andersen.

Beklager manglende politisvar

Krimsjefen er den første til å beklage overfor dem som tidligere har forsøkt å ringe politiet på 02800, men som aldri fikk svar hos Øst politidistrikts operasjonssentral. I forrige uke skrev Sarpsborg Arbeiderblad om to Sarpsborg-kvinner som ringte dette politinummeret mens de kan ha vært vitner til slike ødeleggelser – men politiet tok aldri telefonen, og kvinnen ga til slutt opp. Øst politidistrikt beklaget i forrige uke at disse ikke fikk svar, og viste til at den nye operasjonssentralen på Ski fortsatt har sine utfordringer med å svare på alle henvendelser etter sammenslåingen tidligere i år.

– Det er bare å beklage til de som ikke får svar når de ringer operasjonssentralen. Nå har vi imidlertid opprettet et eget tipsnummer i forbindelse med denne saken. Dette betyr at innringerne får direkte kontakt med krimvakta på Sarpsborg politistasjon dersom de ringer på dagtid mellom 08.30 og 15.30 på hverdager eller de kan stikke innom krimvakta på politistasjonen, dersom de ønsker det. Dersom man ønsker å tipse politiet på kveldstid eller i helgene er det fortsatt 02800-nummeret som gjelder, sier krimsjef Kai Andersen.

Opprettet eget tipsnummer

Nummeret folk kan ringe dersom de har tips eller opplysninger i forbindelse med de mange skadeverkene på busskurene eller lysstolpene i Kulåsparken 64993164.

artikkelen fortsetter under bildet

Glassruten i venteskuret ved taxiholdeplassen i Kulåsgata ble utsatt for skadeverk 7. november.

Glassruten i venteskuret ved taxiholdeplassen i Kulåsgata ble utsatt for skadeverk 7. november. Foto:

– Som sagt har vi gjort avhør av noen konkrete personer tilhørende konkrete ungdomsmiljøer, men vi kan ikke slå fast at det er ungdommer som står bak skadeverket, ei heller om det er de samme står bak skadeverkene på alle busskurene. Når det gjelder skadeverkene på lysstolpene i Kulåsparken, har vi vært i kontakt med vitner som har observert gjerningspersoner. Dette er noen vi jobber med videre. Men vi henstiller publikum om å melde ifra dersom de har tips eller opplysninger. Disse skadeverkene er omfattende og har pågått over lengre tid og bære som sagt et visst preg av systematikk. Politiet er overbevist på at det sitter noen der ute som har opplysninger og informasjon som kan føre til at vi finner den eller de som står bak dette meningsløse skadeverket. Det viktigste er at vi nå får satt en stopper for dette meningsløse skadeverket, men det er også viktig å få tak i de som står bak, slik at disse kan bli stilt til ansvar og at samfunnet på den måten kan si ifra om at slik adferd er fullstendig uakseptabel, sier krimsjef Kai Andersen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkeltags