Gå til sidens hovedinnhold

Møtes på tvers av tro og kultur

Artikkelen er over 3 år gammel

Kristen og muslimsk ungdom delte raust og lærte av hverandre på Stenbekk Misjonssenter denne helga. – Forbilder for voksne, mener Jorunn Askerød i Dialogforum Østfold.

Siden 2012 har Dialogforum Østfold hatt fokus på å skape møter mellom kristne og muslimer. Den gang var religionsmøtene mest for lederskapet i kirkene og moskeene, men er blitt utvidet til å omfavne alle med vekt på kvinnegrupper og barn og unge.

– Vi ønsket å skape en arena hvor man kan snakke sammen om ulik tro, dele kunnskap og få mer kjennskap til hverandre, forteller Jorunn Askerød. Hun er koordinator i forumet.

Dialogforumet består i dag av de to dominerende religionene i Sarpsborg, nemlig kristendom og islam. Nå har foreningen utvidet seg til Fredrikstad, og håpet er å skape en forening som omfatter hele Østfold.

– Vi så et behov for mer organisert arbeid i møte mellom kristne og muslimer i en tid med ekstremisme og myter. Når man blir kjent så finner man ut at det ikke er helt sånn. Ingen av oss ønsker jo for eksempel ekstremisme. Bank på hos naboen, la oss være venner og leve fredelig sammen.

Blir inspirert

Dialogforumet baseres i dag på mye frivillighet, med blant annet kvinnegrupper og møteplasser for barn og ungdom. Forumet er også rundt og har skoleundervisning med elever.

Vesila Salihovic er ansvarlig for leiren og er mye med ungdommene.

– Ungdommene har energi og da ønsker jeg også å gi mer i arbeidet. Man blir mye mer inspirert med ungdommene. Vi har om ulike temaer, med innlegg fra kristne og muslimer og andre ulike organisasjoner. I dag har vi for eksempel om ytringsfrihet, forteller hun.

De har ulike livshistorier, men her kan de komme og være seg selv med sin tro og kultur

Jorunn Askerød

Minikonsert og pingpong

Og ungdommene setter pris på både aktivitetene og nye bekjentskaper.

– Det er morsomt å være her. Maten er god, vi har dansa, lært nye sanger, spilt kortspill og pingpong, og blitt kjent med folk fra flere steder, forteller Lejla Salihovic (15) i en pause mellom foredrag.

– Vi har også lært mye om religion og tro, legger Abed Rahman (16) til.

De ivrige ungdommene ramser opp alle aktivitetene de har vært igjennom, og danseøkta fra kvelden før trekker flere av dem frem som kanskje det beste.

– Det var minikonsert, med dans og sang. Bosnisk og afghansk blant annet, forteller Lejla.

– Vi blir stolte av å se aktiviteten her. Ungdommene fungerer som flotte ressurser for hverandre og deler raust. De har ulike livshistorier, men her kan de komme og være seg selv med sin tro og kultur. Det er faktisk litt rørerende. De er forbilder for voksne, smiler Jorunn Askerød.

Dialogforum Østfold

  • Startet opp i 2012 i Sarpsborg
  • Det er Kirkens bymisjon, Metodistkirken, Borg bispedømme, Den norske kirke og byens moskeer som står bak initiativet
  • Arbeider for å forsterke dialogen og samhandlingen mellom kristne og muslimer i Østfold
  • Drives for det meste av frivillighet og med bevilgninger fra kommunen og kulturdepartement
  • Driver blant annet kvinnegrupper og aktiviteter for barn og unge
  • Helgen 28.-29.september var det leir for kristen og muslimsk ungdom på Stenbekk Misjonssenter
  • Representanter fra kristne menigheter og moskeer var på plass, sammen med andre organisasjoner og instanser
  • Ca. 20 ungdommer var på leir i år

 

Kommentarer til denne saken