– Å sende radiokanalen på tre forskjellige plattformer gjør at vi får flere lyttere. Vi har en del godt voksne lyttere og de setter pris på at vi også sender på FM, sier Sølvi Olimb, ansvarlig redaktør og daglig leder i Radio Øst.

I løpet av 2017 slukkes riksdekkende FM-sendinger region for region. Utfasingen startet i januar og skal være ferdig i løpet av desember. Østfold er, sammen med Vestfold, Oslo og Akershus, nest sist og det vil ikke sendes flere sendinger i regi av NRK etter 20. september over FM-nettet. Flere kanaler vil også slukke FM-nettet 8. desember og det inkluderer P4 og Radio Norge.

– Nasjonale kalanaler vil kun sende på DAB og internett, men noen lokalkanaler vil fortsette å sende på FM. Østfold har et godt tilbud av lokalkanaler på DAB også, sier Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge.

Radio Øst er en nisjekanal for godt voksne mennesker, og holder til i Råde. De har radiosendinger gjennom FM-nettet, DAB-nettet og på internettet, skriver Moss Avis.

Ressurskrevende

– I tillegg til å benytte FM har vi brukt DAB-nettet i 2,5 år. Dette er økonomisk krevende, og vi betaler 120.000 kroner i året for å kunne sende gjennom DAB, forteller Olimb.

Hun forteller at radiokanalene kan få støtte fra staten til å starte opp på DAB-nettet, men får ikke en årlig støtte som dekker driftskostnadene. Derfor ønsker hun at lokalradioene skal få økonomisk støtte i fremtiden, slik at Norge kan fortsette å ha et stort radiomangfold.

– Det er nok mange lokalkanaler som ikke klarer å bli med over til DAB, men så lenge Radio Øst klarer det økonomisk vil vi benytte begge nettverkene. Vi får mange henvendelser fra lytterne våre som lurer på om vi skal fortsette å sende gjennom FM-nettet, og mange er lettet over at vi fortsetter å være på begge, sier Olimb.

Olimb forteller at Radio Øst også får mange henvendelser fra lyttere som lurer på hvordan de kan bytte om til DAB-nettet, og hvordan de finner de riktige frekvensene for å få inn sendinger på radioen.

Flere lyttere

– Alle i Østfold skal ha tilgang til NRK Østfold. Når radioen kobles opp til DAB-nettet er det viktig å legge inn riktig frekvens slik at man får inn de kanalene man ønsker. De som bor i grenseområder mellom flere distrikter risikerer å få inn radio fra et annet distrikt, sier Bjarne Andre Myklebust, distribusjonssjef i NRK.

Myklebust forteller at noen lyttere i Moss derfor vil oppleve å få inn NRK Vestfold, istedenfor NRK Østfold. Lytterne kan stille inn radioene sine slik at de får radio fra området de bor i.

– Vi regner med en liten nedgang i antall radiolyttere når vi slukker FM-nettet i Østfold, fordi det kan ta tid for noen lyttere å få en ny radio som tar inn DAB. Vi regner likevel med at lyttertallene vil ta seg raskt opp igjen, forteller Myklebust.

I de områdene der FM-nettet allerede er slukket erfarer NRK at flere av de nye radiokanalene har fått mange flere lyttere.

– Den viktigste grunnen til at vi ønsker å legge om til DAB-nettet er at vi ønsker å tilby et bedre mangfold av kanaler, og et like godt tilbud til alle. Gjennom DAB-nettet skal alle få et like godt NRK-tilbud uavhengig av om de bor i by eller bygd, tidligere var det mange som kun fikk inn NRK P1, P2 og P3, men nå skal alle få inn femten NRK-kanaler, sier Myklebust.

Har allerede stor dekning

– Det har vært plassmangel på FM-nettet i mange år, og alle nye kanaler har derfor biltt lansert på DAB. DAB gir mulighet til å øke tilbudet til lytterne over hele landet, forteller Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge.

Ifølge Hagerup har 78 prosent av alle husstander i Norge allerede en eller flere DAB-radioer. Til sammenligning har kun 38 prosent av husstandene DAB-radio i bilen. Mange har fortsatt bilradioer som kun er koblet til FM-nettet, og de vil bli nødt til å bytte radio for å kunne ta imot de nasjonale sendingene på DAB.

– Mange synes nok det er vanskelig å oppgradere bilradioene, men det må gjøres hvis man ønsker å ha tilgang til de nasjonale kanalene. Det kan nok bli køer for å få byttet ut bilradioen så jeg oppfordrer alle til å være tidlig slik at de ikke mister de nasjonale kanalene i en overgangsfase, sier Hagerup.

For å motta DAB-kanaler i bilen kan man enten benytte en adapter som kobles til den gamle bilradioen, eller kjøpe en ny bilradio. En adapter mottar digitale radiosignaler og sender disse videre til radioen. Begge deler kan monteres selv dersom man er teknisk anlagt.

– De som skaffer DAB-radio vil fortsatt kunne høre på radiokanaler på FM-nettet, så det er vanskelig å si hvordan overgangen vil påvirke kanalene som kun sender på FM, sier Hagerup.

Norge har 30 riksdekkende kanaler på DAB som sendes i to forskjellige sendernett med ulik dekning. NRKs radionett dekker 99,7 prosent av befolkningen og kommersiell radio dekker 92,8 prosent, viser tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.