Gå til sidens hovedinnhold

Her er den første 4H-gården i Sarpsborg

Artikkelen er over 3 år gammel

Fjeld gård i Sarpsborg er blitt den tredje 4H-gården i Østfold.

– Vi gleder oss stort til å bli bedre kjent med 4H-klubber, sier Lena Söderlund og Halvor Fjeld som driver Fjeld gård.

– Et naturlig valg

Gården deres har nettopp blitt godkjent som 4H-gård.

– Vi søker stadig etter nye samarbeid som kan gjøre at gården tas i bruk på nye måter. Vårt verdisett samsvarer med 4H som organisasjon, derfor var det et naturlig valg for oss å søke om å bli 4H-gård, forteller Söderlund.

Gi gode opplevelser

En 4H- gård er en besøksgård der bonden selv definerer målgruppe og aktivitet.

– Noen 4H-gårder tilbyr åpen dag der publikum kan komme til bestemte åpningstider – mens andre retter seg inn mot 4H-klubber eller andre konkrete målgrupper, forteller Ida Marie Ruud Stemmedalen som er prosjektleder for 4H-gård Østfold.

 I Norge finnes det cirka 50 4H-gårder – mens det i Østfold er totalt tre med Fjeld gård inkludert.

– Målet med 4H-gårder er å gi gode, lærerike opplevelser om naturen og om matens vei fra jord til bord. Kunnskap om matens opprinnelse og om naturens kretsløp er viktigere enn noen gang, både i et lokalt og globalt perspektiv, sier Stemmedalen.

Bakerovn i bruk

Fjeld gård vil nå bruke sin 4H-gård godkjenning til å samarbeide med 4H-klubber i fylket om opplevelser, aktivitet og kunnskap som samsvarer med vertskapets interesser og kompetanse.

 – Vi har allerede blitt kontaktet av en 4H-klubb som ville holde ett medlemsmøte hos oss. Da står baking i bakerovnen på programmet, sier Söderlund.

Varmt vertskap

Lena Söderlund og Halvor Fjeld blir beskrevet som et varmt vertskap som er levende opptatt av mennesker, landbruk, naturens kretsløp og et bærekraftig landbruk.

– Vi er heldige som har fått de med på laget, og vi vet allerede at de blir en berikelse for regionen hva gjelder å inspirere samt formidle landbrukets betydning og dets verdier, sier Ida Marie Ruud Stemmedalen.

Mange tilbud

Fjeld er allerede en gård som tilbyr aktiviteter til skoleklasser med Sarpsborg kommune som største samarbeidspartner.

I tillegg er gården en alternativ skolearena for smågrupper og enkeltelever.

– Vi driver med økologisk saueproduksjon, honningproduksjon, parsellhage, vedproduksjon, skogsdrift, hytteutleie, alternativ skolearena og arbeidstrening. Med denne 4H-gård-godkjenningen utvider vi besøksgård-konseptet vårt. Det blir spennende å se hva dette kan resultere i av nye målgrupper, nye samarbeid og ny aktivitet på gården, sier Halvor Fjeld.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.