Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

Nordmenn er verdens lykkeligste folk, ifølge en fersk rapport. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

Nordmenn er verdens lykkeligste folk, ifølge en fersk rapport. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report. Hovedårsaken pekes på som godt styresett, tillit og sjenerøsitet.

DEL

Norge tok i fjor fjerde plassen, men har altså rykket helt til topps i årets rapport. Rapporten er utarbeidet i samarbeid med FN og har som mål å fremme sosial tillit og likestilling.

– Lykke er i større og større grad ansett for å være et godt mål på sosial utvikling og som mål for offentlig forvaltning, heter det i rapporten.

Danmark har rykket ned til andreplass, deretter kommer Island og Sveits rett etter. I bunnen av listen ligger Sør-Sudan, Liberia, Guinea og Togo. Norge lå tidigere som nummer fire på listen.

De fire landene scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

– Norge investerer i framtiden

Norge rykker til toppen til tross for lavere oljepriser, heter det i rapporten.

– Norge har beskyttet seg mot en "boom and bust"-økonomi og investert i fremtiden framfor å bruke pengene. Dette krever høy grad av sosial tillit, et samlet mål, sjenerøsitet og et godt styresett.

– En god start på en mandag morgen: Norge rangert som verdens lykkeligste land ifølge en ny rapport som oppfordrer nasjoner til å bygge sosial tillit og likestilling, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter.

Rapporten understreker at 80 prosent av variasjonen i lykke i verden skjer innad i landene. I de rikere landene er psykisk og fysisk helse, samt personlige forhold en større faktor enn inntekt som årsak til lykke.

Kineserne mindre lykkelige

Tross en femdobling av BNP de siste 25 årene, hevder rapporten at kinesernes lykke er blitt redusert. Forfatterne av rapporten peker på en økning i arbeidsledighet etter 1990, samt at kjøpekraften har vekket ytterligere materialistiske behov.

– Grunnen til at arbeidsledighet har en stor påvirkning på folks lykkefølelse er enkel. Arbeid er viktig for å kunne sikre levekår, familie og helse, og det er disse faktorene som først og fremst bestemmer folks lykke.

Ifølge rapporten mistet 50 av 78 millioner statlige ansatte jobben sin i perioden 1992 til 2004. Dette var et resultat av en omstrukturering av statlige selskaper for å skape økonomisk vekst.

Ifølge årets rapport ligger fire av fem afrikanske land på den nedre delen av listen. Forvitrende sosial sikkerhet og økende korrupsjon pekes på som de viktigste grunnene.

Artikkeltags