Sør i Europa rapporteres det om daglige tragedier som rammer fortvilte mennesker på flukt fra krig og undertrykkelse. Mange av flyktningene er fra Syria og drømmer om et nytt liv i Europa.

Møtes med respekt

Nå har flyktningbølgen også nådd oss. Og den vil ikke avta med det første.

– Nei, vi ser jo hva som skjer lenger ned i Europa. Derfor må vi ruste oss for å kunne gjør vår del av jobben på en best mulig møte. På politihuset hos oss blir de registrert for så å bli sendt videre til Oslo. Registreringen tar noen timer – noen ganger opp mot et døgn. Det betyr at asylsøkerne, som det altså begynner å bli mange av hver eneste dag, i den tiden oppholder seg på politihuset. Vi gjør vårt ytterste for at de da skal ha det som bra som mulig. Dette er fortvilte mennesker som skal bemøtes med respekt. Men vi begynner å merke plassmangelen. Derfor skal vi om noen dager ha et møte med kommunen for å se vi kan finne løsninger for gjøre flyktningenes situasjon noe lettere den tiden de befinner seg i Sarpsborg, forklarer Tommy Brøske, politistasjonssjef i Sarpsborg.

Over en tredjedel

Lederen for felles kriminalenhet ved politiet i Østfold, Tom Erik Guttulsrød, kan bekrefte at fylket vårt for alvor er i ferd med å få føling med flyktningkrisen i Europa.

– I første halvår kom det i snitt 30 asylsøkere i måneden. De siste dagene har det eksplodert fullstendig. Nå kommer det mer enn 30 hver eneste dag, sier Guttulsrød til Halden Arbeiderblad. Han kan videre fortelle at over en tredjedel av dem som kommer oppgir å være fra Syria.

Fredag kveld hadde politiet i Østfold tatt imot omtrent 40 nye asylsøkere.