Gå til sidens hovedinnhold

Tar Rygge-saken opp i Stortinget

Artikkelen er over 3 år gammel

Freddy André Øvstegård (SV) er kritisk til at USA skal finansiere en installasjon på Rygge for at Nato skal kunne reagere hurtig derfra.

Mandag skrev Sarpsborg Arbeiderblad om at USA har bevilget nær 90 millioner kroner for å bygge en installasjon som skal gjøre det mulig å komme hurtig på vingene med jagerfly på Rygge. Pengene er bevilget i neste års amerikanske forsvarsbudsjett.

Overfor SA ville ikke Forsvarsdepartementet si noe om saken, annet enn å innrømme at de kjente til at USA har satt av noe midler til et mulig infrastrukturprosjekt på Rygge.

Les mer: USA vil investere millioner av dollar på Rygge

– Binder oss til USA

Dette reagerer stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård fra Sarpsborg på.

– Først og fremst er jeg kritisk til et militært prosjekt som binder oss mer til Trumps USA. Vi bør ha selvstendighet i forsvarspolitikken vår. Videre er jeg redd for at vi blir dratt inn i spenningene mellom USA og Russland gjennom dette, sier Øvstegård.

Han frykter at Østfold kan bli et mer attraktivt militært mål når denne installasjonen er på plass.

SVs stortingsrepresentant er også kritisk til at Stortinget ikke er informert om at USA betaler for militære installasjoner i Norge.

– Det er skummelt at vi må lese om slike prosjekter i avisa. All honnør til SA som løfter dette fram i lyset. Men det er merkelig at vi først får greie på slikt gjennom SAs førsteside, vi er ikke blitt informert om dette tidligere, påpeker Freddy André Øvstegård.

Tar opp saken

Sammen med resten av SVs stortingsgruppe har han bestemt seg for å ta saken opp med forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H).

–\u0009Vi kommer til å stille skriftlige spørsmål til forsvarsministeren i løpet av kort tid, røper Øvstegård.

Norsk basepolitikk har vært relativt tydelig siden Norge ble Nato-medlem i 1949. Det har vært enighet om at utenlandske styrker ikke skal kunne stasjoneres fast i Norge. Ei heller allierte styrker. Denne politikken er blitt utfordret i år. Den norske regjeringen har en avtale med amerikanske myndigheter om at inntil 330 marinesoldater fra USA kan drive «rotasjonsbasert øving og trening» i Norge i år. Disse soldatene befinner seg på Værnes i Trøndelag.

Freddy André Øvstegård mener installasjonen USA skal bygge på Rygge er med på å utfordre basepolitikken ytterligere.

– Når dette kommer i tillegg til soldatene på Værnes, er jeg redd basepolitikken blir uthulet. Hvis regjeringen godtar dette, er det nok en tvilsom tolkning av basepolitikken, mener Freddy Øvstegård.

Kommentarer til denne saken