Lørdag morgen ble et rådyrlam fra i fjor funnet ved Hvitsten kirke i Vestby. Rådyret var apatisk, og ble avlivet på stedet av viltforvaltningen.

– Det viste seg at det hadde stygge bitemerker etter en større hund på venstre bakbein og høyre forbein. Bittskadene var helt ferske, og muskler og sener var tygd i stykker. Etter all sannsynlighet har det ikke vært en dreven jakthund, da den lett hadde drept dyret, men derimot en uerfaren hund etter som bittmerkene virket så tilfeldige. Rådyret var ellers i god kondisjon, forteller Vidar Holthe i viltforvaltningen i Vestby til Moss Avis.

Ekstraordinær båndtvang

Ifølge Holthe har flere kommuner, heriblant Enebakk og Oslo nylig innført ekstraordinær båndtvang. Også Viltforvaltningen i follokommunene har diskutert om det er aktuelt å innføre dette.

– Vi har inntil videre vurdert at dersom hundeeierene er seg sitt ansvar bevisst og tar den generelle bestemmelsen i hundeloven om alltid å ha hunden under kontroll, så burde det være unødvendig, sier han og fortsetter: 

– Hvis ikke folk forstår at de nå som hovedregel en må holde hunder i bånd, må vi også innføre den urimelig strenge båndtvangsbestemmelsen med den såkalte «hundemordparagrafen».

Holthe påpeker at slik snøforholdene i distriktet er nå, løper hundene oppå skaren, mens rådyrene med sine spisse klauver trår gjennom og helt ned til bakken. Han ber derfor alle hundeeiere om å vise ansvar.