Bekymret for partydop i ungdomsmiljøer

Stine Christensen ved Utekontakten i Sarpsborg er bekymret over at bruk av det narkotiske stoffet MDMA, bedre kjent som ecstasy, synes å være akseptert blant stadig flere ungdommer.

Stine Christensen ved Utekontakten i Sarpsborg er bekymret over at bruk av det narkotiske stoffet MDMA, bedre kjent som ecstasy, synes å være akseptert blant stadig flere ungdommer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Utekontakten ser med bekymring på at såkalt partydop synes å være akseptert blant ungdommen i Sarpsborg.

DEL

Det siste året har Utekontakten i Sarpsborg sett en utvikling de ikke like blant Sarpsborg-ungdommen som går ut på utstrakt bruk av MDMA, bedre kjent som ecstasy, i festsammenheng.

– Det siste året har vi sett en utvikling som går ut på at ungdommer synes å ha mer aksept for bruk av spesielt MDMA på fester, sier Stine Christensen i Utekontakten til Sarpsborg Arbeiderblad.

Utbredt aksept

Hun forteller at Utekontakten i løpet av det siste året har sett voksne ungdommer, som fungerer godt i hverdagen, ruse seg i festsammenheng.

– Vi ser at bruk av MDMA i festsammenheng ser ut til å få stadig mer aksept hos ungdommer. Dette gjelder både når de er på byen og på private fester. Dette er ungdommer som ikke tilhører belastede rusmiljøer, men som ruser seg på stoff i festsammenheng. Det som bekymrer oss mest er at mange ungdommer ser ut til å ha utviklet en aksept for dette, og at bruk av dette stoffet på en måte synes å være normalt, sier Christensen, som oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommen.

MDMA

  • MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy. Stoffet likner kjemisk på meskalin og amfetamin, det er et fenetylamin som øker serotonin- og oksytocinnivået i hjernen.
  • Ved bruk av MDMA vil man som regel oppleve økt åpenhet, nærhet til andre, økt energi og velvære.
  • Andre navn på ecstasy brukt i Norge er «E», «Knips», «Emma», «Molly»eller andre navn etter symbolet på tablettene.
  • MDMA utløser en 3–5 timer lang eufori (gledesfølelse), som begynner etter 30–60 minutter.
  • Ved overdosering og kombinasjonsbruk med andre rusmidler er det fare for skadevirkninger. Stoffet øker kroppstemperaturen, og det er et lite antall brukere som har mistet livet grunnet overoppheting ved bruk av MDMA kombinert med lange danseøkter og lavt væskeinntak.

Kilde: wikipedia.no

Hun understreker at det som synes å være en utstrakt bruk av dette partydopet foregår blant ungdommer som er over myndighetsalder og at det ikke er utbredt blant ungdom i tidlig tenårsalder.

Røyker crack

– Det er snakk om unge mennesker som bruker dop i stedet for eller i kombinasjon med alkohol når de er på utesteder eller fester, sier Stine Christensen, som er utdannet sykepleier, og som har jobbet ved Utekontakten i Sarpsborg i mange år.

En annen ting som bekymrer Christensen og hennes kollegaer i Utekontakten, er at de i senere tid har sett ungdommer røyke crack.

Crack er fribaseformen av kokain, som kan røykes, og blir i Norge ofte omtalt som «Coke», «Charlie», «Snow», «Flake», «Blow», «Snø» eller «Pudder». Crack gir en kort og intens rus og blir av mange regnet som den mest avhengighetsskapende formen for kokain.

- Snakk med ungdommen

– Bruken av crack blant unge i Sarpsborg er noe som har dukket opp i løpet av vinteren, og er noe vi har sett svært lite til tidligere. Det er svært bekymringsfullt å registrere at unge mennesker i Sarpsborg bruker stoff som er så avhengighetsskapende som crack, sier hun.

Hun oppfordrer foreldre om å skaffe seg kunnskap om de ulike narkotiske stoffene og ikke være redde for å snakke med sine barn om narkotika.

Crack

  • Crack-kokain, ofte bare kalt crack, er fribaseformen av kokain som kan røykes.
  • Crack gir en kort og intens rus og blir av mange regnet som den mest avhengighetsskapende formen for kokain.
  • Crack dukket først opp i fattige bystrøk i New York, Los Angelsen og Miami sent i 1984 og i 1985. Tradisjonelt var crack et dyrt rusmiddel kun for de rike, og det som startet crack-epidemien i USA var storstrakt smugling av kokain fra land i Sør-Amerika til USA kombinert med at doplangerne fant relativt enkle metoder for å fremstille crack kokain fra vanlig kokain ved hjelp av ammoniakk eller bakepulver og vann.
  • I dag er crack et stort samfunnsproblem i USA, men i Norge er det derimot ikke så utbredt fordi kokain har lang reiserute og dermed er dyrt.

Kilde: wikipedia.no

– Det beste rådet vi kan gi til foreldre er at de framstår som gode og trygge voksne og ikke være redde for å stille spørsmål eller snakke med ungdommen, sier Stine Christensen, som også understreker at foreldre er hjertelig velkommen til å ta kontakt med Utekontakten dersom de sitter inne med spørsmål eller ønsker råd og veiledning.

Utekontakten

Ble startet 1. august 2001 og er et tilbud til ungdom mellom 13 og 23 år - og til deres familier.

Utekontakten i Sarpsborg består i dag av tre ansatte som utgjør et fleksibelt, oppsøkende og tverrfaglig team som møter ungdommen der de oppholder seg både på dag- og kveldstid. Teamet arbeider med spørsmål rundt ungdomsmiljø, rus, familie, venner, sex, mobbing, kriminalitet, fritid, skole osv.

Utekontakten er tilgjengelig på dagtid alle hverdager - og på tirsdager fram til klokken 20.00 / 21.30 om sommeren, og flyttet sist sommer inn i nye lokaler i Sigvat Skalds gate 1 ved brannstasjonen.

Artikkeltags