Sammen for en ansvarlig russefeiring

SAMARBEID: SLT-koordinator Tone Faale, helsesøster Inger Helgerød på Greåker vgs., Daniel Wallin Holm og Pål Brandstorp i Sarpsborg-politiet er godt fornøyd med det samarbeidet de har med russestyrene, her representert ved Frida Elise Pettersen (president, Kalnes), Stian Jensen (president, Borg), Claudia Brännström (visepresident, Greåker) og Vetle Marentius Nilsen (president, St. Olav) foran årets russefeiring.FOTO: JARL M. ANDERSEN

SAMARBEID: SLT-koordinator Tone Faale, helsesøster Inger Helgerød på Greåker vgs., Daniel Wallin Holm og Pål Brandstorp i Sarpsborg-politiet er godt fornøyd med det samarbeidet de har med russestyrene, her representert ved Frida Elise Pettersen (president, Kalnes), Stian Jensen (president, Borg), Claudia Brännström (visepresident, Greåker) og Vetle Marentius Nilsen (president, St. Olav) foran årets russefeiring.FOTO: JARL M. ANDERSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Allerede tre uker før de springer ut, får Sarpsborg-russen ros for å legge til rette for en trygg og ansvarlig russetid.

DEL

Russen har i senere år fått mye kritikk etter mange uheldige episoder og hendelser som har oppstått under ukene med feiring av at 13 års skolegang er over.

Om knappe tre uker springer over 700 russ ut ved byens fire videregående skoler.

Samarbeidsgruppe

Og i jubileumsåret 2016 ønsker Sarpsborg-russen selv å ta et skikkelig ansvar for at russefeiringen skal preges av latter og glede – ikke at uønskede hendelser skal være i fokus.

I forkant av årets russetid har sentrale aktører vært samlet flere ganger for å sette søkelyset på hvilke virkemidler som kan benyttes for å gjøre årets russefeiring trygg for alle. I den forbindelse er det satt ned en samarbeidsgruppe bestående av russestyrene, politiet, SLT-koordinator, skolehelsetjenesten ved de videregående skolene, kommuneområdet teknisk, Statens vegvesen og ledelsen ved alle de fire videregående skolene.

SLT-koordinator Tone Faale i Sarpsborg kommune forteller at de startet dette viktige samarbeidet når det gjelder årets russ allerede i oktober i fjor.

– Det er avgjørende at mange aktører stiller opp i et langsiktig samarbeid med å redusere utenforskap, frafall og alvorlige hendelser som følge av en rekordlang russetid. De viktigste forebyggerne er foreldrene og de unge selv. Når russeforberedelser starter allerede i ungdomsskolen, må alle starte tidligere med forebyggende innsats, sier Faale.

Ansvarlige russeknuter

Hun roser russestyrene ved de fire Sarpsborg-skolene opp i skyene for den gode jobben de har gjort og gjør nå foran den hektiske russetiden.

– Russestyrene tar sitt ansvar på alvor så langt. Det er en fryd å møte årets fire russepresidenter. De har fått mange nye krav og råd fra kommune og politi, og de har gjort flere viktige forebyggende grep som årets og framtidens russ i byen vår kan takke russestyrene 2016 for. Det står det respekt av. Jeg er dypt imponert, sier SLT-koordinatoren, og nevner spesielt det ansvaret årets russ har gjort når det gjelder knutereglene.

For russen har fått klar beskjed om at russeknuter som oppfordrer til lovbrudd eller helsefarlige aktiviteter er uakseptabelt.

Blant annet har knuter som før krevde at man måtte drikke alkohol for å oppnå, nå kan gjøres ved å drikke mineralvann.

– Dette er et viktig grep av Sarpsborg-russen for å hindre drikkepress og overskjenking, mener Tone Faale.

Russefeiring

Over 700 avgangselever fra skolene St. Olav, Greåker, Borg og Kalnes videregående skoler skal snart i gang med russefeiringen.

Russen løper ut natt til 1. mai, og skal da gjennom en russedåp.

Sarpsborg-russen har fått til avtale med Sarpsborg kommune som går ut på at de får låne Vistegropa mellom Bjørnstad og Opstad som tilholdssted under den nesten tre uker lange russetiden.

Har fått mange innspill

– Det er blitt gitt mange innspill fra samarbeidsgruppen både hvilke knuteregler som må fjernes, hvilke som bør justeres og forslag til nye knuter. Russen har blitt oppfordret til å ha fokus på at de er 1000-årsruss i år. Og ser dere russ med skistav på torget som roper etter Håkon, vet dere at dette er russeb sitt bidrag til å hylle Inga fra Varteig og byens historie. Og ordføreren kan få rekordmange selfier med byens flotte russ i år, ler SLT-koordinatoren, som til tross for en omfattende revidering av knutereglementet, fortsatt synes noen av knutene er drøy kost.

– Det er fortsatt noen knuter jeg anser for å være på kanten, men det kan jeg leve med, sier Faale, som hedrer russestyrene ved St. Olav, Greåker, Borg og Kalnes for at de har vært modige rollemodeller som har tatt tak og ryddet i mange av russeknutene og at det har vær en åpen dialog om knutene og hvilke konsekvenser de kan ha.

– Jeg er innmari stolt at årets russ. Jeg tør påstå at det aldri tidligere har vært så mange dyktige russepresidenter som i år, og at de nå har gått sammen om å ta et ansvar, sier Faale.

Artikkeltags